Een goochelaar is een bedrieger die er eerlijk voor uitkomt. Je wilt als toeschouwer “veilig” bedrogen worden, dat is de reden waarom je naar een goocheltruc kijkt. Wanneer de goochelaar een kaartruc uitvoert let je extra goed op, om te zien of de keuze van een kaart echt vrij is, of dat de artiest een kaart stiekem wegstopt in zijn mouw. We hebben als moderne toeschouwer zoveel kaarttrucs gezien dat we automatisch op zoek gaan naar deze misleiding. En dan blijkt de goochelaar ook een psycholoog te zijn…
Richard Wiseman
De psycholoog Richard Wiseman weet minstens zoveel van het menselijk brein als van kaarttrucs, in zijn legendarische YouTube video’s combineert hij feilloos deze twee disciplines. De setting is heel eenvoudig in deze video, het doet zelfs wat amateuristisch aan. Wiseman laat een kaarttruc zien en je let als kijker op de handelingen. Dat is overigens niet helemaal goed te doen, hoewel er niet gemonteerd wordt zoomt de camera soms in op een plek waar je niet meer alle kaarten kunt zien. Is dat het gevolg van een slechte planning, of willen de makers iets verbergen?
Je let op de verkeerde zaken
Jouw hersenen kunnen veel informatie verwerken, maar niet alles tegelijkertijd. Terwijl jij op de kaarten let, gebeuren er misschien heel andere dingen. Door jouw aandacht te verleggen weet een goochelaar je te manipuleren, wanneer je een flinke dosis psychologie gebruikt kun je zo opzienbarende resultaten boeken. Daarom wordt Wiseman (wat overigens “wijze man” betekent) vaak gevraagd om “mentalisten” als Derren Brown en de makers van “Mythbusters” bij te staan om de grenzen van manipulatie op te zoeken.
Als een goochelaar je vraagt links te kijken weet je dat de truc rechts zal plaatsvinden. Maar als de goochelaar weet dat je daarom rechts gaat kijken zal hij de truc links uitvoeren. Richard Wiseman laat zien dat je nog een stap verder kunt gaan dan links, rechts, boven of beneden…
Dit filmpje verscheen op kaartengoocheltrucs.nl op 10 september 2014
0 reacties