Home » goochelaar » Uri Geller

Uri Geller

Goochelaar Uri GellerWat is het verschil tussen een mentalist, iemand die paranormaal begaafd is en een goochelaar? Is er eigenlijk wel een verschil, of voeren ze allemaal goocheltrucs uit? Uri Geller is een bekende entertainer uit Tel Aviv, die sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw bekend staat om een aantal opzienbare acts waar hij niet alleen beroemd mee werd, maar ook berucht. Als goochelaar Jordi buig ik ook lepels en vorken tijdens mijn act, ik kan je verklappen dat het in mijn geval een truc is, ik beweer geen paranormale krachten te bezitten. Ik ben dus niet de “Nieuwe Uri Geller”… Maar hoe zit het met de originele Uri Geller, wie is hij en hoe is deze entertainer zo beroemd EN berucht geworden?

De Trucs van Uri

Dit zijn de meest bekende trucs(?) die Uri Geller vertolkt:

1. Klok laten lopen

Uri Geller beweert dat hij klokken en horloges die stilstaan weer kan laten lopen. Dit heeft hij zelfs op afstand gedaan tijdens live televisie uitzendingen. Tijdens een uitzending belden er 300 mensen met de melding dat hun oude klok weer liep nadat Geller zijn act had uitgevoerd. Sceptici beweren dat hij horloges vooraf prepareert, en dat oude uurwerken soms vanzelf weer (even) werken wanneer je ze beweegt of schudt.

2. Water pendelen

Als je ook een wichelroede hebt gezien of hebt gebruikt weet je wat water pendelen betekent. Uri Geller beweert een levende wichelroede te zijn, hij kan feilloos het potje met water vinden tussen de andere potjes, zelfs wanneer ze niet van doorzichtig glas zijn gemaakt (ik kan geblinddoekt meestal een glas bier onderscheiden van een glas water). Hoewel feilloos, tijdens een optreden in de talkshow van Johnny Carson liep zijn act finaal mis, hij kon zich niet goed “concentreren”.

3. Tekening kopiëren

Uri Geller kan op afstand een tekening namaken die iemand anders ook heeft getekend, zonder deze tekening te zien. Dit is een act die veel “mentalisten” uitvoeren, en ook een truc die veel goochelaars in hun repertoire hebben. Er zijn diverse technieken om deze truc uit te voeren of heeft Geller echt speciale krachten?

4. Lepel buigen

Dit is veruit de meest bekende act van Geller, en ik weet uit ervaring dat mensen nog steeds overdonderd zijn wanneer ik bestek laat buigen. Door zachtjes over een lepel of vork te wrijven zal deze ombuigen alsof die vloeibaar wordt. Het is een kleine act waar je weinig attributen voor nodig hebt, voor een artiest als Geller dus ideaal om overal te vertonen.

Uri Geller Cadillac

De gebogen lepels van Uri Geller hebben zelfs geleid tot dit kunstwerk; de Uri Geller Cadillac.

James Randi

Als je Uri Geller een Superheld noemt, is James Randi zijn aartsvijand. Neem de voornoemde afgang tijdens de Johnny Carson show. James Randi is een goochelaar die de attributen zo wist op te stellen dat bedrog onmogelijk was. Hij schreef later een boek waarin hij alle trucs van Geller onthulde. Hoewel Uri Geller hiervoor enkele processen heeft aangespannen werd Randi altijd in het gelijk gesteld. James Randi is een beroeps scepticus, hij kent als professioneel illusionist alle trucs, en ontmaskerd nep mentalisten stuk voor stuk.

De Nieuwe Uri Geller

Sinds 2007 is Geller op zoek naar een opvolger met een internationaal televisieprogramma, waaronder ook een Nederlandse versie. Hier kunnen goochelaars, illusionisten en mogelijk paranormaal begaafde mensen hun kunsten of gaven vertonen. Geller laat zelf ook regelmatig enkele trucs(?) zien zoals het manipuleren van een kompas.

Verschil tussen goochelen en paranormaal

De laatste jaren noemt Geller zichzelf een entertainer. Hoewel hij zijn paranormale gaven niet ontkent loopt hij er ook niet meer mee te koop. Het bestaan van paranormale gaven is nagenoeg onmogelijk te bewijzen, James Randi looft zelfs één miljoen dollar uit aan degene die wetenschappelijk aan kan tonen wel over bijzondere gaven te beschikken. In 1971 had Geller voor het eerst een ervaring met een toeschouwer in het publiek die beweerde dat de claims van Geller niet echt waren. De toeschouwer werd in het gelijk gesteld, voor een som van maar liefst 5 euro.

Hoe kun je een lepel buigen?

Ik kan je niet vertellen hoe Uri Geller lepels kan buigen, ik kan je wel verklappen dat ik geen paranormale krachten bezit. Tenminste, ik gebruik ze niet om lepels en vorken te buigen. Hoe kan een lepel dan buigen in mijn handen, hoe verdraaien zich vorken tussen mijn vingers? Misleiding, bedrog, manipulatie en deceptie, maar dan volledig eerlijk en open, zonder zweverige beweringen. Ik laat het je graag een keer zien tijdens mijn optredens. Ik moet je wel waarschuwen; de lieve mensen van de catering zijn niet blij met me. Lepels buigen is vaak mijn afsluiter, vervolgens wordt ik door de bediening buiten gezet!

goochelen met een vork

table magic

door | feb 26, 2018 | goochelaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *