Home » Goochelen » Wat is The United States Playing Card Company?

Wat is The United States Playing Card Company?

Wie is er niet opgegroeid met een spelkaarten? Voor een spelletje pesten met vrienden op school, alleen een potje patience thuis spelen, bridge in clubverband of poker in het casino. We kunnen allemaal de kaarten bij naam noemen; harten, ruiten, klaveren en schoppen, van cijfers 1 tot 9, Boer, Vrouw, Koning en de Joker. Naast kaartspellen worden deze magische rechthoeken van karton ook gebruikt om tussen de spaken van een kinderfiets te steken, en uiteraard is er geen goochelaar op de planeet die geen spel kaarten in zijn zak (of mouwen) heeft verstopt. Hoewel de gemiddelde kaartspeler niet echt rekening zal houden met het merk, experimenteren goochelaars met verschillende merken, soorten papier, gewicht en andere kenmerken om die vingervlugge goocheltrucs nog beter te presenteren. Elke goochelaar kent daarom de “The United States Playing Card Company”, ken jij deze ook?

 

Kaarten of Monopoly?

Hoewel die lange naam je wellicht niet zoveel zegt zal er wellicht wel een belletje gaan rinkelen wanneer je de merknaam “Bicycle” hoort. Dit is de meeste populaire uitvoering van de Amerikaanse drukker Russel, Morgan & Co. De kaarten met het fiets motief stammen uit 1885, daarvoor werden de Tigers, Sportman, Army and Navy en Congress uitgebracht. In 1891 werd de naam aangepast naar The United States Printing Company met een aparte tak The United States Playing Card Company die volgde in 1894. In de decennia die zouden volgen kocht dit bedrijf steeds meer kleinere fabrikanten van kaarten op, sinds 1994 valt het bedrijf zelf onder de moedermaatschappij Newell.

Kaarten in de oorlog: Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een speciaal merk uitgebracht waarmee soldaten beschikking hadden over goedkope kaarten. In de Tweede Wereldoorlog werden speciale kaarten gemaakt met een verborgen landkaart voor krijgsgevangenen om te ontsnappen.

Goochelen met fietsen

Het Bicycle merk kaarten is populair bij goochelaars die veel “flourishes” gebruiken ofwel elegante bewegingen met kaarten. Er is zelfs een nieuwe vorm van dit soort manipulatie ontstaan genaamd “Cardistry”. Ik ben zelf al meerdere malen vergeleken met de Britse goochelaar Dynamo vanwege de manier waarop ik mijn kaarten vasthoud. Ook artiesten als David Blaine, Paul Daniels en Criss Angel hebben met Bicycle kaarten gewerkt. Speciaal voor goochelaars heeft de USPCC een type Bicycle kaarten ontwikkeld met een speciaal “luchtkussen” wat manipuleren eenvoudiger maakt.

Nintendo en handcréme

Niet iedereen weet dat spelcomputer gigant Nintendo ooit begonnen is als kaarten fabrikant. Toen de toenmalige directeur zag hoe groot de USPCC was, maar toch vanuit een piepklein kantoortje werkten besloot het Japanse bedrijf ook andere producten te gaan produceren waaronder kaartjes om te sparen, en later uiteraard de computerspellen zoals Mario en Donkey Kong. In het spel Pokémon is de klassieke “verzamel ze allemaal” filosofie van de kaartfabrikant nog terug te zien. Met de opkomst van Cardistry wordt er flink geëxperimenteerd met verschillende materialen en merken. De 808 uitvoering van de Bicycle kaarten zijn populair, maar ook merken als Aladdin en Wynn. Sommige goochelaars brengen hun eigen (dure) kaarten uit zoals David Blaine en Dan & Dave. Dat laatste duo heeft zelfs een handcrème op de markt gebracht om nog beter kaarttrucs uit te voeren.

Toverkaarten

Mensen vragen me regelmatig of ik “speciale” kaarten gebruik. Hoewel het wellicht moeilijk te geloven is kan een professionele goochelaar met elk soort kaarten prachtige trucs laten zien. Een groot deel van de goocheltruc zit in de techniek en de vaardigheid van de goochelaar. Wel heeft elke goochelaar een persoonlijke voorkeur voor een merk of type, afhankelijk van het soort trucs, of de goochelaar klamme handen heeft etc. Heb jij een favoriet merk kaarten?

Andere blog artikelen

  • afbeelding van de site visualcardmagic.nl

    Jarenlang was goochelen mijn hobby die ik naast mijn normale werkzaamheden als radiodiagnostisch laborant uitvoerde. In 2008 nam ik het besluit om professioneel aan de slag…

  • card flourish

    Card flourishes zijn snelle en mooie kaart technieken. Deze technieken zijn vaak erg moeilijk om te leren. Deze card flourishes kunnen worden gebruikt om te…

  • In 1963 kwam er een liedje uit van Peter, Paul and Mary genaamd “Puff, the Magic Dragon”. In 2008 kwam de Britse John van der…

door | sep 11, 2018 | Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

goochelaar Jordi nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Eén keer per maand verstuurt Jordi zijn nieuwsbrief. Blijf ook op de hoogte van alle magische belevenissen, nieuwe shows en speciale acties.
Schrijf je hier in -->

Gelukt! :)