Home » goochelaar » Tony Slydini

Tony Slydini

Eén van de beste goochelaars in de geschiedenis is iemand waar je waarschijnlijk nooit eerder van gehoord hebt; Quintino Marucci ofwel “Tony Slydini”. Zijn artiestennaam lijkt op een goedkope kopie van Harry Houdini, net zoals je na het succes van Bruce Lee plotseling Kung Fu films zag met “Bruce Li”, Bruce Le” en andere variaties. De artiestennaam “Slydini” is wel beter dan zijn eerste bijnaam “Tony Foolem”, in het Nederlands “Tony neem ze in de Maling”. Dai Vernon, bekend als goochelaar in de “Magic Castle” beweerde ooit dat Slydini de enige goochelaar was die hem om de tuin wist te leiden. Wat maakt deze man zo bijzonder, en waarom is hij niet zo bekend bij het grote publiek?

Origineel uit noodzaak

Toen ik zelf vroeger begon als jongetje leerde ik veel van goochelboeken en videobanden. De jonge Marucci had deze luxe niet, nadat hij van Italië naar Argentinië geëmigreerd was kon hij geen boeken vinden om uit te leren, en er was ook geen mentor die hem kon helpen. Hij begon zelf trucs te bedenken, al gauw bleek dat hij talent had voor “close-up” magic, ook wel Tafelgoochelen genoemd. In de jaren dertig van de vorige eeuw besloot hij te verhuizen naar New York, waar hij goedkoop entertainment verzorgde voor de arbeidersklasse. Hier ontstond de naam “Tony Slydini”, Tony was een verbastering van Quintini en Slydini werd gekozen omdat hij sluw was, met een knipoog naar de grote Harry Houdini.

Vingervlug goochelen

De stijl van Slydini was compleet anders dan die van Houdini, waar Harry vooral bekend stond als boeienkoning, was Tony een meester in close-up magic. Zijn beste acts spelen zich af aan tafel, met munten, servetjes of een stok kaarten. Het is die eenvoud waar zijn talent in schuilt. YouTube videoclips bekijken heeft bijna geen zin, Slydini is sneller dan de video kan weergeven. Je ziet een munt letterlijk verdwijnen voor je ogen. Slydini breekt ook een ongeschreven regel van goochelaars; hij legt trucs uit. En hij breekt ook regel twee; herhaal nooit dezelfde truc. Met zijn kalme stijl van goochelen legt hij stap voor stap uit wat hij doet en waarom, en toch zie je niet hoe hij de trucs uitvoert.

Spelen met het publiek

Tafelgoochelen is mijn specialisme als professioneel goochelaar. Ik zal zeker niet beweren dat ik op het niveau van Tony Slydini presteer, ik heb wel veel geleerd van zijn perfecte controle over zowel de goochelattributen als de mensen om je heen. Hij maakt elk persoon onderdeel van de truc, hij praat op een heel normale wijze, het woord “Abracadabra” zal hij niet uiten. Slydini nam later zelf de rol aan van mentor, en gaf les aan de grootste goochelaars der aarde. Zelfs wetenschappers hebben over Slydini geschreven, zoals de publicatie “De Neurowetenschap van Slydini’s Papieren Ballen naar Hoed Goocheltruc”. Hij goochelt niet alleen met zijn handen, maar ook met jouw hoofd.

Tony Slydini bereikte de leeftijd van 89 jaar en stierf in 1991, de technieken die hij heeft bedacht leven voort, en worden nog dagelijks door goochelaars toegepast.

Andere blog artikelen

  • Harry Houdini

    Als je de grote namen in de wereld van magie op een rij zet staat er één artiest bovenaan in de lijst; Harry Houdini. Deze…

  • Op dit moment is goochelaar Jordi exclusief werkzaam bij Dutch Magic! Dutch Magic over Goochelaar Jordi: Met trots presenteren wij onze nieuwste aanwinst: Jordi Jansen!…

  • goochelaars in het restaurant

    Goochelaars zijn een apart type mensen. Dat kan ik gerust verkondigen, ik behoor zelf tot deze groep vreemde vogels. De meeste goochelaars zijn al op…

door | jan 14, 2019 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *