Home » Goochelen » Street Magic

Street Magic

Magie op straat is niet nieuw. Al eeuwenlang staan straatartiesten wereldwijd op dorpspleinen om het aanwezige publiek te vermaken met wonderbaarlijke illusies. De slangenbezweerder, de drie bekers met een balletje eronder en andere klassieke trucs. De laatste jaren is deze kunstvorm weer helemaal hip en heeft ook de televisie bereikt. Hoe is Street Magic zo populair geworden en wie zijn de grootmeesters in list en bedrog op straat?

David Blaine

Hoewel David Blaine niet de eerste straatgoochelaar was bleek zijn special op televisie een enorm succes. Met die reportage werd Blaine hét gezicht van Street Magic. Zijn trucs verschillen niet veel van de klassieke goochelaars die op het podium staan, maar zijn nonchalante uiterlijk en de manier waarop hij op straat mensen aanspreekt past heel goed bij de “doe maar gewoon” mentaliteit van dit tijdperk.

Na enkele specials leek David Blaine een beetje uitgekeken op kaarten voorspellen en vliegen tot leven wekken, en hij begon aan een serie grootschalige en bizarre stunts met onder andere vuur, ijs en water. De lijn tussen truc en fysieke uitputting wordt daarbij regelmatig doorbroken.

Chriss Angel, Dynamo etc.

Veel jonge goochelaars lieten zich inspireren door David Blaine maar brachten meer spektakel in de trucs. Chriss Angel houdt ervan omstanders niet alleen te verbazen maar ook angst aan te jagen. Dynamo is ook een goochelaar die Street Magic als uitgangspunt neemt voor zijn programma’s.

Voordat we naar enkele Nederlandse Straat Magie artiesten overstappen maken we een tussenstop in Engeland.

Derren Brown

Goochelaar en mentalist zijn twee zijden van dezelfde munt, en Derren Brown weet deze twee vormen perfect te combineren. Goochelen is misleiden, maar een mentalist gaat nog een stapje verder. De goochelaar werkt vooral met zijn lichaam en hersenen, de mentalist duikt in de hersenpan van het publiek. Dit noemen ze ook wel NLP ofwel Neurolinguistisch Programmeren. Hoewel het als pseudo wetenschap wordt aangemerkt komen er verbluffende resultaten uit.

Victor Mids

En zo komen we bij Mindf*ck, het programma van Victor Mids. Deze goochelaar beweert met zijn doktersdiploma onder de arm de zogenaamde “Neuromagic” te hebben bedacht. In feite is het dezelfde aanpak als de Engelse Derren Brown en de Vlaamse Gili, maar dan in Nederland. In zijn programma worden mensen ook beïnvloed wat tot hilarische resultaten leidt. Uiteindelijk gaat het om het vakmanschap en verhaal, de trucs zijn niet uniek. De “blinde” autorit met Frans Bauer werd decennia geleden al uitgevoerd door Rasti Rostelli, een mentalist die in de jaren tachtig heel populair was.

Rob en Emiel

Deze twee heren werden net als Victor bekend door hun optreden in het programma van professioneel bestek buiger Uri Geller. Ze treden door het hele land op met een combinatie van goocheltrucs en mentalisme. Ook zij hebben nu een eigen televisieprogramma met de titel “Street Magic”.


Goochelaar Jordi

goochelaar JordiGoochelaar Jordi heeft zich toegelegd op tafelgoochelen, vaak kleine trucs die veel lijken op de Street Magic die je kent van de televisie. En ja, ook Jordi heeft op de televisie zijn kunsten mogen vertonen. Als je er zelf bijstaat en nog niet kunt zien hoe de truc werkt zie je dat het niet alleen gaat om slim camerawerk en montage, maar het talent van de artiest. Ook interesse in een verbluffende act op jouw evenement, feest of activiteit? Goochelaar Jordi is te boeken voor zowel binnen als buiten op straat!

Andere blog artikelen

 • Op dit moment is goochelaar Jordi exclusief werkzaam bij Dutch Magic! Dutch Magic over Goochelaar Jordi: Met trots presenteren wij onze nieuwste aanwinst: Jordi Jansen!…

 • Er zijn goochelaars die bewust niet op de televisie willen optreden. Deels omdat ze bang zijn dat de camera de truc vanuit het verkeerde standpunt…

 • goochelaar huren amsterdam

  Een optreden aan de Prinsengracht in Amsterdam is toch al een mooie gelegenheid, wanneer ik op een dakterras mag goochelen is het helemaal bijzonder. Naast…

 • afbeelding van de site magicforkids.nl

  In 2008 besloot ik van goochelen mijn beroep te maken, naast het registreren van mijn eigen bedrijf liet ik twee websites maken; Visual Card Magic…

 • kindergoochelaar Jordi

  Het is altijd een waar feest om op te mogen treden voor een groep kinderen. De Magic For Kids Show is voor zowel de goochelaar…

 • Er worden regelmatig foto’s gemaakt tijdens mijn optredens. Het is leuk voor alle aanwezigen om deze bijzondere en persoonlijke momenten later nog eens te bekijken.…

door | apr 17, 2017 | goochelaar, Goochelen

2 Reacties

 1. Ik vind dit een erg interessant artikel. Ik wil jou graag inhuren, is dit mogelijk?

  Antwoord
  • Ja hoor Joost. Op mijn contact pagina kun je een aanvraag doen. Mijn management Dutch Magic zal dan vrijblijvend een offerte sturen.
   Graag tot ziens. Groeten Jordi

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *