Home » Goochelen » Simon Pierro

Simon Pierro

Als je naar films kijkt met superhelden weet je dat Superman en Iron Man niet echt kunnen vliegen, dat is digitale trucage. Simon Pierro gebruikt digitale trucs met een iPad om het publiek te verbazen, zo is deze Duitser beroemd geworden als de “iPad Magician”. Is dit “echte” goochelkunst of slechts een digitale trukendoos? Pierro lijkt net zoveel fans als critici te hebben, laten we zijn trucs eens nader bekijken.

Hoe werken de trucs van Pierro?

Tijdens zijn optredens houdt Pierro een Apple iPad in zijn handen. Hij gaat langs diverse apps, laat vakantiefoto’s zien, en dan valt er plotseling een echte tennisbal uit het scherm. Je ziet bier op het scherm, en met een kraantje komt dit uit het scherm lopen in een echt glas. Je weet als toeschouwer dat een iPad veel kan, maar dit is onmogelijk. De trucs die Pierro vertoont zijn een combinatie van computeranimatie, interactieve apps en traditionele “sleight of hand” goocheltrucs.

Digitale toverstaf

Simon Pierro gebruikt de iPad als digitale toverstaf, net als het magische toverstokje is de iPad een hulpmiddel om een truc uit te voeren. Pierro krijgt heel wat kritiek te verduren via YouTube reacties omdat zijn manier van goochelen “nep” zou zijn. Dat is kortzichtig, elke truc is in basis een stukje bedrog, goochelaars gebruiken vele hulpmiddelen om illusies te creëren. In plaats van rook en spiegels gebruikt Pierro pixels en elektronische apparaten met software.

Acceptatie van nieuwe goocheltrucs

Goochelaars kunnen conservatief zijn, nieuwe middelen en technieken worden niet altijd gewaardeerd. Bijvoorbeeld het gebruik van camera trucage, en de tablets van Simon Pierro. In 2002 werd Pierro benoemd tot “Goochelaar van het Jaar” in Duitsland, de jaren daarna sleepte hij nog meer prijzen in de wacht. Nadat hij in 2008 de iPad in zijn act ging gebruiken heeft hij geen enkele prijs meer gewonnen. Commercieel gedacht zal het Pierro niet veel uitmaken, hij werd al ingehuurd door de makers van Angry Birds en LEGO, zijn filmpjes zijn miljoenen keren bekeken. Waar ligt de grens van “eerlijk” goochelen?

 


 

Dit filmpje verscheen op kaartengoocheltrucs.nl op 6 juni 2011

Andere blog artikelen

  • goocheltruc

    Veel mensen stellen me de vraag hoe ik aan mijn trucs kom. Als goochelaar bouw je een groot repertoire op aan trucs die geschikt zijn…

  • Een combinatie van goocheltrucs tijdens een voorstelling noem je een goochelact. Elke goochelaar stelt een act samen van trucs die goed op elkaar aansluiten. Ik…

  • goochelaar in een winkelcentrum

    Een leuk voordeel van goochelen door het hele land is de diversiteit van locaties waar goochelaar Jordi zijn kunsten mag vertonen. De laatste decennia is…

door | okt 30, 2018 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *