Home » goochelaar » Robin Matrix

Robin Matrix

Goochelaar Robin Matrix vertelt hoe je een professionele act kunt maken!

Wie is Robin Matrix?

Eerst stel ik mijzelf even voor! Mijn naam is Robin Matrix en ik ben een 25 jarige beroeps goochelaar! Het enige wat ik de hele week doe is goochelen en nog eens goochelen.

Ik heb diverse prijzen gewonnen als goochelaar en treedt zo’n 160 keer per jaar op voor bedrijven die mij inhuren! Enkele hoogte punten waren mijn optredens in Japan en in Ahoy Rotterdam. Maar genoeg over mij, nu is het tijd om jullie wat te leren!

Ik krijg heel vaak de vraag hoe maak ik nou een goochelact?


Een act maken!

Het maakt eigenlijk niet uit wat je laat zien omdat de meeste toeschouwers niet echt dagelijks een goochelaar zien! Dus trucs die je vaker tegenkomt van bijvoorbeeld Chris Angel, David Blaine, Hans Kazan of Hans Klok kun je prima vertonen als je dat graag wilt, zij hebben deze trucs ook ergens gekocht en niemand geeft hen het alleen recht, mits ze dit hebben afgekocht natuurlijk. Wat ik je daarbij wel kan aanraden is niet letterlijk de presentatie van de truc of presentatie te kopiëren! Iedereen ziet jou act dan als een kopie van iemand anders en dat wordt je niet in dank afgenomen. Gebruik daarom unieke muziek, kleding en teksten bij je goocheltrucs zodat je dan alsnog uniek bent. Het letterlijk kopiëren van een act is te makkelijk maar niet eerlijk en niet erg slim en netjes om te doen! Collega goochelaars worden boos en zo maak je natuurlijk geen vrienden in deze wereld.

Het makkelijkste voor een unieke act is een thema te bedenken, de goocheltrucs en presentatie ontstaan dan namelijk vanzelf en linken uiteindelijk met je thema en zijn een logisch traject.

Het beste is eerst goed te bepalen wat je doel is van je goochel act en jezelf vragen te stellen!
-Wil je een act die op een groot of klein podium vertonen?
-Wat is je doelgroep?
-Wil je muziek gebruiken tijdens je act en waarom?
-Wil je mensen laten lachen of wil je het mysterieus brengen?

Zo kun je nog wel even doorgaan met vragen…..hoe meer antwoorden je hebt hoe makkelijker je een act kunt maken omdat je dan duidelijk een doel hebt wat je wilt bereiken met je act.

Wat ik 8 jaar geleden leerde was het volgende:

Je bedenkt eerst een thema!

Stel je bedenkt als thema post/postbode!

We gaan nu even uit van een postbode die goochelt.
Je schrijft het woordje postbode op een papiertje en tekent een cirkel eromheen!
Wat kun je met het woordje postbode linken?

mindmap postbode voorbeeld

Brieven, postzegels, postzak, brievenbus, fiets, petje, elastiekjes etc. zijn de eerste gerelateerde voorwerpen die bij je opkomen en die dus een connectie hebben met het woordje postbode! Allen bovengenoemde woorden zijn dus ook logisch en passen bij een postbode! Nu komt het, je kunt met al deze voorwerpen gruwelijke goocheltrucs bedenken!

Enkele snelle voorbeelden:

 • Je kunt uit je postzak brieven laten schieten.
 • je kunt een brief laten zweven.
 • je kunt een fiets goochelen.

Onthoudt wel dat je ook alle trucs logisch aan elkaar moet plakken om je act nog beter te maken en de trucs nog duidelijker te maken! Als je dit principe aanhoud dan ontstaat vanzelf je act.

Als je een bijvoorbeeld een brief laat verdwijnen dan is het bijvoorbeeld logisch dat je ervoor in je postzak bent geweest om een brief te pakken en is het weer logisch dat je een elastiekje van de brieven hebt gehaald. Snap je een beetje waar ik naartoe wil?

De meeste professionele goochelaars gebruiken deze methode om een wedstrijd act te maken. Hier een voorbeeld van een wereld kampioen goochelen (soma) die axact gedaan heeft wat ik in het kort probeer uit te leggen:

Over deze act: Je ziet vaak dat een zakenman een krant leest en dat hij een koffer heeft, ze telefoneren vaak en het draait allemaal om geld! Hij heeft alles logisch verwerkt in zijn act en het is dan ook bekroond als wereld kampioen goochelen.

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden en ik wens jullie veel plezier bij het bouwen van een geweldige goochelact.

Met magische groet,

Goochelaar Robin Matrix


Dit artikel is op 20 mei 2011 gepubliceerd op kaartengoocheltrucs.nl Deze site is inmiddels gestopt. Lees hier meer.

Andere blog artikelen

 • vraagtekens hoe werken goocheltrucs

  Vrijwel iedereen wil op een punt in zijn of haar leven enkele goocheltrucs leren. Gewoon voor de lol, om op een feestje te laten zien,…

 • bordje Eernewoude

  Dit optreden was op een boot! Dit was voor mij voor het eerst dat ik op een boot mocht optreden. Ronald en Joke zijn op…

 • goochelaar Jordi

  Wat is goochelen nou eigenlijk? Goochelen is “de kunst van het schijnbaar onmogelijke”. De goochelaar laat iets zien wat eigenlijk niet kan. Het is een…

 • leer goochelen met kaarten

  Leer goochelen met kaarten: 3 magische tips Het is heel indrukwekkend als je een goochelaar met een stok kaart ziet spelen. De kaarten dansen haast…

 • goochelaar in Emmeloord

  Toen ik aankwam bij het Fair Play Casino in Emmeloord zag ik als eerste een levensgrote poster van mezelf hangen. Het blijft een aparte ervaring…

 • De naam van deze goochelaar uit Zwitserland komt je wellicht niet bekend voor, toch is de kans groot dat je één van zijn illusies ooit…

door | mei 20, 2011 | goochelaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *