Paul Daniels

Toen ik als jongetje interesse kreeg voor goochelen was Joop Eiland de persoon die mij de eerste trucs leerde. Hij vertelde me dat je veel kunt leren door naar andere goochelaars te kijken. Helaas waren er destijds niet zoveel instructievideo’s, gelukkig waren er wel enkele goochelaars die hun trucs op de televisie lieten zien. Joop had een groot aantal videobanden, maar er was één goochelaar die echt indruk op me wist te maken, dankzij de combinatie van goochel techniek en humor. Dat was de Brit Paul Daniels.

Hans Kazan uit Engeland

In Nederland hadden we Hans Kazan als vaste televisie goochelaar, in Engeland was Paul Daniels een bekende televisiester. Hij brak door in 1970 toen hij tweede werd in de talentenshow “Opportunity Knocks”. In 1979 kreeg hij zijn eigen televisieprogramma genaamd The Paul Daniels Magic Show. Hij maakte dit programma tot 1994, bijgestaan door assistente Debbie McGee. Het duo trouwde in 1988. Paul Daniels was niet alleen technisch een voortreffelijke goochelaar, het was vooral zijn vriendelijke uitstraling en dat perfect getimede Britse gevoel voor humor dat hem zo populair maakte. Ik genoot keer op keer van zijn programma’s, de videobanden werden grijs gedraaid!

Gevaarlijke zaagtruc

Veel illusionisten voeren trucs uit met een grote en gevaarlijke cirkelzaag. Paul Daniels was gewoon thuis bezig met een echte cirkelzaag en sneed prompt een vinger af. In het ziekenhuis bleken de chirurgen over haast magische gaven te beschikken en wisten zijn vinger weer aan te naaien. Hij kon nog steeds goochelen, in 2013 vertolkten Paul en Debbie hun afscheidstournee genaamd de “First Farewell Tour”. Een tweede zou er niet meer komen, in februari 2016 werd Paul Daniels opgenomen in het ziekenhuis nadat hij was gevallen. Toen bleek dat hij een kwaadaardige hersentumor had. Een maand later overleed deze legendarische goochelaar.

De opnames van Joop en de trucs van Paul hebben me veel geleerd, zonder deze kanjers was ik nooit zover gekomen.

Andere blog artikelen

Geef een reactie