Met digitale effecten kun je tegenwoordig thuis filmpjes maken waar ze vroeger in Hollywood alleen van konden dromen. Toch hoef je niet altijd een luxe digitale trukendoos te openen om met beelden een opvallende viral video te maken. We helpen je alvast op weg met deze online trucs die je zelf met een camera kunt maken, en soms wat extra software. Ter inspiratie kun je alvast hier beginnen:
1. Splits de video
Weghalen is eenvoudiger dan toevoegen. Deze techniek werkt het beste met een camera op statief (of stil op een tafel zetten kan ook). 1. Ga op een stoel zitten, 2. sta op en loop weg, 3. film even de lege stoel. Wanneer je het tweede deel met weglopen verwijdert lijkt het alsof je plotseling onzichtbaar wordt. Dit heel eenvoudige effect kan met een beetje acteerwerk en een leuk concept een heel interessante truc video opleveren.
Hier is een jongen die in een kort filmpje gebruik maakt van deze methode:
2. Splits het beeld
In plaats van tijd splitsen kun je ook het beeld splitsen. Zo kun je twee afzonderlijke beelden naast elkaar zetten. Film een kamer met twee stoelen naast elkaar, ga eerst in stoel 1 zitten en na tien seconden in stoel 2, ook daar blijf je tien seconden zitten. Splits het beeld en voeg de stukjes samen zodat het lijkt alsof je naast jezelf zit. Door in speciale vormen te splitsen met een ‘matte’ kun je enorm veel effecten maken.
George Méliès maakte deze korte film helemaal zonder computers:
3. Maak gebruik van een green screen
Door jezelf te filmen op een groene achtergrond, en groen digitaal te verwijderen kun je het groene vlak verwisselen voor iedere achtergrond. Zo worden de meeste Hollywoodfilms tegenwoordig gemaakt. Er zijn goedkope of zelfs gratis apps die deze functie hebben. In de tijd van film in plaats van video werd blauw gebruikt, daarvoor was er de dubbele belichting techniek waarbij zwart doorzichtig werd gemaakt.
Nog een meesterwerkje van George Méliès:
4. Film door glas
Ben je ooit in het spookkasteel van de Efteling geweest? Daar zie je overal spoken rondvliegen die zomaar verschijnen en verdwijnen. Dit is mogelijk door glas te gebruiken dat een object spiegelt wanneer de glazen plaat onder een specifieke hoek staat. Door het object te belichten wordt het zichtbaar wanneer de kijker (of camera) op de juiste positie staat.
Hier is een heel duidelijke video die precies uitlegt hoe het effect werkt.
5. Speel met perspectief
Wanneer iemand van je wegloopt wordt die persoon niet kleiner, maar dat lijkt wel zo. Een video is plat, je kunt normaal gesproken geen diepte waarnemen. Wanneer iemand vlakbij de camera staat lijkt deze persoon groter dan op een afstand. Zeker in combinatie met het beeld splitsen kun je hier prachtige effecten mee bereiken. Naast perspectief kun je ook spelen met de camerahoek. Draai de camera bijvoorbeeld om (of draai het beeld achteraf in een montagepakket) en film iemand met lang haar tegen een kale achtergrond. Hoe kan dit haar zo rechtop staan? Hier kun je allerlei variaties op bedenken, denk aan een schilderij op de achtergrond die je ook op z’n kop hangt om het effect overtuigender te maken.
Hier zijn enkele voorbeelden, je hebt er de Filmora software die in de video gebruikt wordt niet voor nodig:
6. Verander de camera positie
Dit is een truc die goochelaars op de televisie regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld bij het laten verdwijnen van een groot gebouw. Je laat een kasteel zien, je bedekt de camera en vervolgens is het kasteel verdwenen zonder in het beeld te knippen of met digitale effecten. Er is geen montage nodig, de camera wordt stiekem gedraaid naar een andere positie. Een heel eenvoudige en tevens zeer effectieve methode.
De Indiase P.C. Sorcar gebruikt dezelfde methode in deze clip:
En wat kun je zoal maken met deze technieken? Kijk maar eens naar deze video:
Met behulp van deze effecten en een goed idee kun jij de volgende viral hit scoren op internet!
0 reacties