In een vorig artikel stonden 8 kijktips van films met goochelaars. Hier zijn nog 5 films over goochelaars, en 2 series:
1. Het Geheim (2010)
Ben Stikker, een jongen van acht bezoekt een goochelshow van Hans Smid. Ben is helemaal wild van de verdwijntruc en wil zelf goochelaar worden. Hij wordt bijgestaan door zijn vader (Theo Maassen) die op zoek is naar een andere carrière. Wanneer de verdwijntruc te goed lukt, en een meisje verdwijnt wordt het een serieuze zaak!
Deze Nederlandse jeugdfilm geeft een mooi beeld van amateurgoochelen en weet de juiste snaar te raken. Theo Maassen speelt een klungel met een hart van goud, en het mysterie wordt mooi verweven met een herkenbaar verhaal. Een mooie film voor alle leeftijden.
2. Now you see me 2 (2016)
Na de grote stunt van vorig jaar heeft het team van de “Four Horsemen” enkele gevaarlijke vijanden erbij gekregen. Deze keer moeten ze niet alleen een aantal magische “Robin Hood” shows opvoeren, ook staat het leven van deze goochelaars en magische bedriegers op het spel.
Net als deel 1 is de opvolger vooral een visueel spektakel, over het verhaal moet je niet te diep nadenken. De makers hebben een aantal elementen uit de goochelkunst genomen en daar een spannende thriller omheen verzonnen. Net als de vorige keer is het een strak gemaakte film met een flinke dosis bekende acteurs waar je met verstand op nul best van kunt genieten.
3. Lord of Illusions (1995)
De privé detective Harry D’Amour stuit op een mysterieuze cult die wacht op de wederopstanding van Nix. De protégé Swann is uitgegroeid tot een ster in de trant van David Copperfield, wanneer hij komt te overlijden ontrafelt het mysterie zich.
Clive Barker is een horror auteur in de trant van Stephen King. Naast schrijver is hij ook regisseur van diverse films waarvan “Hellraiser” de meeste bekende titel is. “Lord of Illusions” is een soort thriller-noir op een achtergrond van goochelkunst. Niet een film voor iedereen, het is wel een bijzonder verhaal.
4. Magic (1978)
Een derderangs goochelaar genaamd Corky (Anthony Hopkins) wordt door zijn mentor Merlin geholpen om zijn verlegenheid te overwinnen. Na de dood van Merlin wordt Corky plotseling een grote ster. Maar dan wordt hij geïntimideerd door een vervelende bezoeker, een buikspreekpop! Deze pop brengt Corky in een neerwaartse spiraal van waanzin en geweld.
De beroemde regisseur Richard Attenborough en fameuze acteur Anthony Hopkins zijn grote namen voor een film die veel lijkt op een lange Twilight Zone episode. Hoewel het snel duidelijk wordt dat de pop alleen “leeft” in het hoofd van Corky zit er één scène in de film die tegen de regels van de film indruist. Verder is het een typische jaren zeventig thriller.
5. Oz the Great and Powerful (2013)
Een gefrustreerde circus goochelaar komt terecht in het land van Oz, waar hij zijn (nep) toverkrachten moeten gebruiken om de heks voorgoed te verslaan. Zo zal hij de koning van Oz worden.
Deze alternatieve vertelling van het Wizard of Oz verhaal is niet helemaal geslaagd, maar wel fantasierijk met een aantal interessante elementen. De stijl is wat “realistischer” dan de soortgelijke “Alice in Wonderland” film van Tim Burton, hoewel de computereffecten soms een beetje overdreven zijn. Leuk voor kinderen, voor volwassenen schiet deze film een beetje tekort.
The Magicians (vanaf 2015)
De Amerikaanse serie gaat verder waar Harry Potter ophoudt. Het is een soort combinatie tussen de superhelden school van Professor Xavier uit de X-Men en Hogwarts uit de Potter boeken. De doelgroep is wel een stukje ouder met meer volwassen thema’s in de verhaallijnen.
Arrested Development (vanaf 2003)
Deze cult favoriet is een comedyserie over een zeer dysfunctionele familie wiens verhaal wordt verteld door Ron Howard, bekend als regisseur en Ritchie uit Happy Days. Gob Bluth is de zoon die zichzelf ziet als groots illusionist, de rest van de wereld is minder overtuigd hiervan. In het laatste seizoen, die exclusief op Netflix is te bekijken, wordt er een complete aflevering gewijd aan een grote verdwijntruc.
0 reacties