Home » goochelaar » Kampioen straatgoochelen

Kampioen straatgoochelen

Mario Magic is kampioen straatgoochelen 2017

Op 4 juni 2017 vond het Nederlands Kampioenschap Straatgoochelen plaats, een jaarlijks terugkerend evenement dat onder toezicht staat van de Nederlandse Magische Unie. Zoals de naam al doet vermoeden worden de acts buiten opgevoerd, de locatie was Het Zandhuis in IJmuiden. De grote winnaar was dit jaar Mario Magic die als beste uit de bus kwam volgens zowel de jury als het publiek. Daarmee liet hij goochelaar Martijn Martell achter zich, die slechts één trede lager op het erepodium mocht verschijnen. Ook hij won zowel bij de professionele jury als bij het publiek. Een eervolle vermelding is er voor Nico Dinkgreve en Igor de Kort, die een gedeelde derde plaats wisten te veroveren.Kampioen Straatgoochelen

Super Mario in Zierikzee

Het was 1988, bijna dertig jaar geleden dus. Ik was met mijn familie op vakantie in Zierikzee, ook wel het Las Vegas van de lage landen genoemd (volgens mijn ouders destijds). Op straat stond een goochelaar, een jonge knul in een net pak. Uiteraard wilden we een kijkje nemen, mijn tweelingzusje mocht zelfs helpen als assistente van een piepjonge Mario. Een jaar later kreeg ik van mijn tante in Dordrecht mijn eerste goocheldoos cadeau. Vanaf toen was Goochelen niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik las, nee ik verslond alle goochelboeken die ik in de bibliotheek kon vinden en van amateurgoochelaar Joop Eiland leerde ik de kneepjes van het vak. Nog een jaar later voerde ik mijn eerste optreden op voor live publiek. Dit was allemaal nooit gebeurd als ik die dag in Zierikzee Mario niet had ontmoet.

Mario Magic in Zierikzee

Mario Magic als straatgoochelaar in 1988 samen met mijn tweeling zus

Wat maakt Mario Magic zo bijzonder?

Mario heeft al eerder prijzen gewonnen, onder andere in de categorie “komisch goochelaar”. En daar zit de kracht van Mario, hij combineert goochelen met heel veel humor. Je kunt het een beetje vergelijken met de Engelse goochelaar Tommy Cooper. Net als die beroemdheid kleedt Mario zich in opvallende kostuums en hij praat veel tijdens zijn act. Hij treed vaak op in Casablanca Amsterdam waar de hele zaal aan zijn lippen hangt door zijn onnavolgbare fratsen. In een hilarisch optreden dat je hieronder kunt bekijken zie je de stijl van Mario, omdat veel grappen in deze act gericht zijn op “insiders” zal ik enkele momenten onder deze video uitleggen.

Op 3:37 legt Mario (Martijn Priemis) een goocheltruc uit. Hij plakt daarbij een snorretje en een baard op. Dat is een verwijzing naar Richard Stooker die in “vermomming” mentalisten trucs heeft uitgelegd tijdens een controversieel televisieprogramma op RTL 5.

 Op 4:56 komt er een politieagent op het podium lopen wanneer hij een aantal neppistolen tevoorschijn haalt. Ooit moest Mario een nacht in de gevangenis doorbrengen omdat hij een namaak pistool uit Spanje op de vensterbank had liggen en de politie werd verwittigd. Gelukkig kan hij er nu zelf om lachen en heeft het zelfs in zijn act verwerkt.

Op 5:25 verwijst hij naar een bekende act van een andere Nederlandse goochelaar Dion, die heeft een prachtige routine op basis van de Tango. Mario doet het dit keer zonder attributen.

Mario Magic en Jordi

Ik word herkend door Mario Magic…

Je kunt als goochelaar nog zo behendig zijn en een enorme collectie aan trucs uit je mouw kunnen schudden, uiteindelijk wil het publiek vermaakt worden. Mario Magic is niet alleen een getalenteerd goochelaar, hij is ook een rasechte entertainer. Ik ben er trots op dat ik dit talent al in 1988 heb mogen bewonderen, en wil hem graag feliciteren met de twee titels die hij dit jaar in de wacht heeft gesleept!

Martijn Martell

Ook mijn zeer gewaardeerde collega Martijn Martell mocht twee prijzen mee naar huis nemen. Hoewel, als hij niet had gewonnen was de kans groot dat hij toch een beker of twee in zijn mouwen zou steken. Martijn is namelijk niet alleen een uitstekende straatgoochelaar, hij is ook zeer bedreven in zakkenrollen! Al eerder werd hij bekroond met de European Entertainer of the Year Award en hij won de Magic Efteling Award. Met zijn hypermobiele handen is hij werkelijk watervlug. Lees meer over Martijn in het artikel Casino Goochelaars.

goochelaars in het restaurant

Jordi en Martijn tijdens een ‘zakenlunch’

Andere blog artikelen

  • optreden benefiet dinner

    Het is alweer tijd voor de volgende nieuwsbrief, waar is de tijd gebleven? De laatste twee maanden zijn voorbij gevlogen dankzij optredens in Amerongen, Harderwijk,…

  • truc met een vork

    De Africa Classic is een sponsortocht met als doel minimaal vijfduizend euro in te zamelen voor Amref Flying Doctors. Om meer aandacht te besteden aan…

  • goochelaar manipulatie

    Het woord “manipulatie” klinkt negatief, net als het woord “misleiding”. Toch behoort manipulatie tot de voornaamste disciplines binnen de goochelkunst. De goochelaar manipuleert in dit…

door | jun 16, 2017 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *