Met zoveel goochelaars en illusionisten is het een uitdaging om je eigen stijl te vinden. Een verschil tussen goede goochelaars en de beste goochelaars is de unieke manier van presentatie, zowel als persoon als de trucs. Jeff McBride behoort zeker tot de tweede categorie, deze illusionist voert kleinschalige trucs uit op een grootste wijze. Daarbij put hij inspiratie uit Japanse mythologie. Hoe is zijn specifieke stijl eigenlijk ontstaan?
Boek van Magie
Toen Jeff acht jaar was kwam hij in de bibliotheek “het Gouden Boek van Magie” tegen, geschreven door de Grote Merlini. Hij was meteen verkocht en begon de trucs te leren zoals de oude meesters dat deden. Hij leerde snel en toen hij twaalf was trad hij al op voor een echt publiek. In die tijd was hij als jongen ook gek van Judo. Daar begon een fascinatie met de oosterse cultuur die hij altijd met zich mee zou dragen.
Big in Japan
Toen Jeff McBride pas zestien jaar oud was werd hij al gevraagd als openingsact voor een Salsa band die op tournee waren in Japan. Daar ontdekte hij de klassieke kunst van Kabuki. Deze Japanse stijl van theater staat bekend vanwege de opvallende maskers en bewegingen van de acteurs. In deze kunstvorm komen aspecten van mime en magie terug. Dit gaf Jeff inspiratie om traditioneel goochelen te combineren met Japanse Kabuki en zo kwam hij tot een compleet unieke stijl.
Goochelen met maskers
Eén van de bekendste acts die Jeff McBride opvoert is een strijd met maskers. Het start als een verloren lid van de rockband Kiss met een masker die een eigen leven gaat leiden. Hij balanceert het masker op een doek. Dat lijkt op het bekende trucje met stokjes die kinderen leren, maar dit masker zweeft, valt en vliegt alle kanten op. Later volgt een serie van maskers, deze masker act is ook bekend in de Chinese cultuur maar Jeff geeft er zijn eigen draai aan. Een ander aspect waarmee McBride zich onderscheidt is het mime spel. Hij maakt veel meer gebruik van zijn hele lichaam dan de meeste goochelaars.
Kommen en kaarten
Zijn truc met twee lege kommen waar steeds water in verschijnt is ook heel bijzonder. Je ziet weer die oosterse invloeden, maar gebracht met veel Amerikaanse stijl theater en een vleugje humor. Jeff McBride is een puur visuele goochelaar, hij gebruikt geen gladde praatjes om zich achter te verschuilen. Zijn kaarttrucs passen meer in het traditionele beeld van een goochelaar. Net als Fred Kaps laat hij overal kaarten vandaan komen met dezelfde energie en flair die we kennen van zijn andere trucs.
Jeff McBride combineert verschillende stijlen van theater tot één unieke act. Het is heel knap hoe deze disciplines vanuit de hele wereld zo mooi samensmelten tot één geheel. Omdat hij geen tekst gebruikt is zijn act ook heel universeel en toegankelijk. Je moet wel houden van groots theater, ondanks zijn perfecte techniek en vingervlugheid zul je McBride niet snel tegenkomen op een stoel achter een tafel met een spel kaarten.
Jeff McBride laat zien hoe je een hommage kunt brengen aan klassiek theater en tegelijkertijd een vernieuwende act kunt neerzetten.
0 reacties