Home » Goochelen » James Brown

James Brown

Bij de naam “James Brown” zullen de meeste mensen denken aan de legendarische Soul zanger uit Amerika. Ik denk direct aan James Brown uit Engeland; een goochelaar, een zakkenroller en manipulator van alle zintuigen. Deze man neemt net zo makkelijk een horloge van je af, als dat hij jouw vingers aan elkaar plakt zonder lijm. De grens tussen psychologie en goocheltrucs verdwijnen als James Brown op het podium stapt.

De hypnotiseur die niet gelooft in hypnose

Brown gelooft zelf niet in hypnose zoals we die allemaal kennen, hij is een meester in suggestie. Zijn werk is te vergelijken met een placebo pil, je bent overtuigd dat het werkt, dus het werkt. Toen ik voor het eerst een video van hem zag op internet was ik meteen onder de indruk. Ik kocht direct zijn instructie DVD’s en volgde zijn online cursussen. Ik verslond zijn boek POWA waarin hij de lezer leert om te gaan met falen en faalangst. In 2015 besloot ik deel te nemen aan één van zijn workshops in Engeland.

Close-up Magic en zakkenrollen

Goocheltrucs waar de toeschouwer bovenop zit zijn altijd prachtig om mee te maken, en voor een goochelaar om uit te voeren. James Brown won twee prijzen in 2006 voor zijn Close-up Magic goochelkunsten. Dit talent combineert hij met zakkenrollen. Door mensen af te leiden kan hij horloges afpakken, en mensen uitkleden waar ze bij staan. Als omstander ga je denken dat het “slachtoffer” deel uitmaakt van de act, zo goed is Brown in zijn werk.

Hersenspoelen is eenvoudiger dan je denkt

De technieken die James Brown gebruikt kun je vergelijken met hypnose en Neurolinguistisch Programmeren (NLP), zijn naamgenoot, maar geen familielid Derren Brown gebruikt dezelfde technieken in zijn shows. Later zijn goochelaars als Victor Mids en Gili ook deze methodes toe gaan passen in hun act. Ik gebruik zelf elementen uit zijn lessen, maar houd de focus wel op goocheltrucs. En wees gerust, als ik iets van je afpak, geef ik dat later weer terug…toch?

Kijk eens naar zijn TED talk hier:


22 augustus 2012 stond er een artikel over James Brown op kaartengoocheltrucs.nl Deze site is gestopt. Lees er hier meer over.

Andere blog artikelen

  • close up goochelaar

    Als je met je gezicht pal voor een camera gaat staan heet dat een close-up, een detail opname van heel dichtbij. Bij goochelen wordt ook…

  • Op dit moment is goochelaar Jordi exclusief werkzaam bij Dutch Magic! Dutch Magic over Goochelaar Jordi: Met trots presenteren wij onze nieuwste aanwinst: Jordi Jansen!…

  • afbeelding van de site magicforkids.nl

    In 2008 besloot ik van goochelen mijn beroep te maken, naast het registreren van mijn eigen bedrijf liet ik twee websites maken; Visual Card Magic…

door | okt 30, 2018 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *