Home » Goochelen » Is zwarte magie echt en gevaarlijk?

Is zwarte magie echt en gevaarlijk?

In de geschiedenis zijn goochelaars vaak in verband gebracht met zwarte magie. Wanneer je iets ziet wat volgens conventionele kennis niet mogelijk is, wordt dat vaak toegeschreven aan bovennatuurlijke krachten en dat kan bedreigend zijn. Magiërs maken hier ook bewust gebruik van om macht uit te oefenen, zo kunnen ze mensen bijvoorbeeld bedreigen met het gebruik van zwarte magie. Maar is het echt en gevaarlijk? Dat zoeken we uit op deze pagina.

Voorbeeld van zwarte magie

Een toerist uit Frankrijk reisde door het Caribisch gebied, waar hij ruzie kreeg met een lokale voodoo priester. Die sprak een vloek over hem uit, en beweerde dat de toerist zou sterven door de vloek. Thuis aangekomen stierf hij door van de trap te vallen waarbij hij zijn nek brak. Is dit een bewijs dat zwarte magie echt is?

Wat we in dit voorbeeld niet hebben genoemd is het feit dat hij 48 jaar later stierf toen hij 86 jaar oud was. Hij was slecht ter been en struikelde waardoor hij van de trap viel. Een doodsvloek komt altijd uit, want iedereen sterft een keer. Het verhaal wordt meer geloofwaardig omdat er typische vooroordelen in terug komen. De toerist was in een ver en exotisch land waar voodoo rituelen (soms) plaatsvinden. Hij ging inderdaad dood dus de feiten kloppen. De tijd tussen de vloek en zijn sterfdatum wordt nergens genoemd, we vullen zelf de details in met onze fantasie.

Wat we niet weten verzinnen we zelf

Van heksenjacht in Salem tot de Satan-paniek in de jaren tachtig van de twintigste eeuw; ze komen voort uit een gebrek aan informatie en vooroordelen. Heksen waren doorgaans vrouwen die mensen hielpen bij pijn en andere klachten, en als verloskundige baby’s ter wereld brachten. Toen gevaarlijke ziektes uitbraken werden zij in verband gebracht met ziekte en dood. Dat ze vaak sterke, onafhankelijke vrouwen waren speelde daarbij ook zeker een rol. Hekserij en het Satanisme maakte in de jaren tachtig een grote comeback, toen een groep kinderen getuigenis aflegde van mishandeling door satanisten die bloedige rituelen uitvoerde. Muzikanten zoals Alice Cooper en Ozzy Osbourne profiteerde ervan, andere artiesten zoals Rob Halford van Judas Priest werden ervan beschuldigd jongeren tot zelfmoord aan te zetten. Enkele feiten of verdenkingen zijn al voldoende om de lont aan te steken.

Zwarte magie

Zwarte magie in onze tijd

Er zijn diverse stromingen vanuit veel religies en culturen die onder “zwarte magie” worden geschaard zoals Occultisme, Satanisme, Wicca, Voodoo, Heksen en Alchemisten. De lijn tussen zwarte en witte magie is niet altijd duidelijk, dat er flink wat overlappingen zijn met goochelaars en illusionisten is wél een zekerheid. Voodoo priesters maken nog steeds gebruik van eenvoudige trucs om mensen te misleiden, om zo macht uit te oefenen op de lokale bevolking. Moderne “heksen” zijn doorgaans op zoek naar een groep om zich mee te identificeren. Occultisten zien er cool uit met zwart leer, opvallende sieraden en extravagante haarstijlen. Videogames en films spelen in op deze fascinatie met magie en bovennatuurlijke zaken, al wordt het lang niet altijd serieus genomen door de ‘beoefenaars’ zelf.

Is zwarte magie gevaarlijk?

Als je magie ziet als goocheltrucs en illusies is zwarte magie op zich niet gevaarlijk, het zijn vooral de reacties die het uitlokt die gevaar kunnen opleveren. Er zijn vrouwen veroordeeld tot de doodstraf omdat ze als “heks” werden bestempeld, en er zijn mensen die onverantwoorde risico’s hebben genomen omdat ze geloofde in een vloek. Zwarte magie is pas gevaarlijk wanneer er iemand in gelooft. Wij houden meer van magie als amusement, daar wordt iedereen vrolijk van!

Andere blog artikelen

  • beginnende goochelaars

    Omdat ik zelf als klein jongetje ben begonnen met goochelen vind ik het fantastisch als kinderen interesse tonen in de wereld van magie. Ik heb…

  • goochelaar met assistentes

    De wereld van magie is altijd een beetje geheimzinnig, soms moet je het “normale” volk beschermen tegen de magische krachten in de toverwereld. Daarom moet…

  • Volgens JK Rowling was “History of Magic” ofwel de geschiedenis van goochelen de saaiste klas in Hogwarts, de school waar Harry Potter de meeste beroemde student…

door | aug 30, 2020 | Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *