Home » goochelaar » Harry Houdini

Harry Houdini

Als je de grote namen in de wereld van magie op een rij zet staat er één artiest bovenaan in de lijst; Harry Houdini. Deze Hongaars-Amerikaanse artiest was niet alleen de grootste boeienkoning ooit, hij wist de goochelkunst tot een fenomeen te maken, met een invloed die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Naast goocheltrucs was Houdini ook op andere gebieden invloedrijk, zoals een sceptische houding tegenover paranormale krachten, en de manieren waarop je het menselijk lichaam tot het uiterste kunt drijven. Het was een fascinerende man met een bewogen leven.

Harry Houdini

Goochelaar en stuntman

Voor de meeste goochelaars is een op hol geslagen konijn de grootste dreiging, voor Harry Houdini lag de dood overal op de loer. Hij verwierf bekendheid als “Harry Handcuff Houdini” waarbij hij agenten uitdaagde hem te boeien en op te sluiten. Later begon hij steeds vaker te werken met boeien, dwangbuizen en kisten met ontsnappingsacts die almaar toenamen in gevaar en sensatie. Het ontsnappen uit watertanks, en jezelf uit boeien losmaken is nu een standaard act binnen de goochelkunst, waarbij elke artiest probeert de records van Harry Houdini te breken. David Blaine wist zelfs het wereldrecord adem inhouden onder water te behalen.

Kritisch denken

Zijn ontsnappingsacts werden ook bekritiseerd, er waren mensen met het vermoeden dat het doorgestoken kaart was. Toch bleek Houdini zelf een groot skepticus met veel respect voor de goochelkunst, maar geen greintje waardering voor charlatans en kwakzalvers. Goochelaars en sceptici overlappen elkaar nogal eens. Omdat je als goochelaar weet hoe eenvoudig je mensen kunt bedriegen, kijken we naar mensen als Char Margolis en Uri Geller met een flinke dosis argwaan. Houdini is ook hier een voorloper van deze wijze van denken. Hij liet zien hoe eenvoudig je foto’s kon manipuleren, en hoe “gedachtenlezers” niet meer dan bedriegers waren. Later zou James Randi zijn gedachtengoed voortzetten als “debunker” van paragnosten, gebedsgenezers en andere “paranormaal begaafden”. Sir Arthur Conan Doyle, auteur van Sherlock Holmes, was een spiritualist die van mening was dat Houdini werkelijk bovennatuurlijke gaven had. Hoewel ze eerst vrienden waren begon Doyle zijn vriend te zien als een “gevaarlijke vijand”.

Tragische dood

Het is als goochelaar niet prettig om te vermelden, maar ook Harry Houdini stierf jong, op de leeftijd van 52 jaar door een gebarsten appendix. Hij liet zich die dag met een hamer in zijn middenrif slaan om zijn kracht te testen, terwijl hij al een enkelblessure had. Die avond zakte hij in elkaar op het podium. Nadat hij bijkwam en de dokter hem vertelde dat hij direct een operatie moest ondergaan besloot hij alsnog de voorstelling af te maken. Die avond zou hij in het ziekenhuis sterven.

De legende leeft voort

Elke goochelaar sinds Houdini heeft inspiratie geput uit zijn werk. Naast zijn fysieke kracht en talent als boeienkoning was hij ook een groot denker, een kritische geest en een man met sterke overtuigingen. In 1991 kocht David Copperfield de vele bezittingen in het erfgoed van Houdini om ze veilig te stellen. Met een collectie van 80.000 stukken biedt deze collectie een enorme schat aan informatie.

Zolang goochelaars hun kunst blijven uitvoeren zal de geest van Houdini voortleven. Persoonlijk houd ik liever het publiek geboeid dan mezelf…

Andere blog artikelen

  • kindergoochelen op een basisschool

    Hieronder zie je de foto's van mijn optreden op de Cees Wilkeshuisschool in Deventer. Ik heb mijn kunsten al meerdere keren voor deze basisschool mogen…

  • beginnende goochelaars

    Omdat ik zelf als klein jongetje ben begonnen met goochelen vind ik het fantastisch als kinderen interesse tonen in de wereld van magie. Ik heb…

  • TED Talks zijn registraties van lezingen, die specialisten uit de hele wereld geven over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij word je als kijker vaak aan het denken…

door | nov 11, 2018 | goochelaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *