Home » Goochelen » Goochelstudio Kali

Goochelstudio Kali

Vroeger bezocht ik vaak een tante in Dordrecht. Dat was voor mij altijd bijzonder omdat ik hier ook een bezoek kon brengen aan Goochelstudio Kali. In deze magische winkel kreeg ik indrukwekkende demonstraties te zien van allerlei goocheltrucs die mij mateloos wisten te inspireren. Ik kon hier veel tijd doorbrengen, op zoek naar die ene speciale truc…

Ontstaan van Goochelstudio Kali

In het begin was het een winkel in feestartikelen aan de Krommedijk in Dordrecht. Samen met het Mephisto Huis in Amsterdam behoorde Kali tot de grootste goochelwinkels van Nederland.

voorkant van het vakblad nieuws voor de Europese goochelaarGoochelstudio Kali in Dordrecht werd opgericht door Klaas en Ans Linker, daar komt de naam van de winkel vandaan. Ze verspreiden destijds ook het vakblad “Nieuws voor de Europese Goochelaar” met beschrijvingen van diverse goocheltrucs. Er stonden geen afbeeldingen bij de uitleg, je moest uit de tekst opmaken hoe de truc er uitzag. Het idee in je hoofd was helaas niet altijd zo mooi als het uiteindelijke resultaat.

In 1994 stond ik zelf in het blad, ik was toen 14 jaar oud. Ik stond er zelfs met een foto in! Een jaar later werd mijn naam nogmaals genoemd in het vakblad, toen had ik mijn eerste publieksprijs in de wacht gesleept. Kali organiseerde zelf ook speciale Kali Dagen waar ik meermaals heb opgetreden en ook diverse prijzen heb gewonnen.

Goochelaar Jordi staat in nieuws voor de europese goochelaar

Leren van videoband

In de jaren negentig werden goocheltrucs verkocht op VHS banden. Hier kon je professionele goochelaars zien die hun trucs vertoonde aan goochelaars in training. Ik moest een speciale videorecorder kopen waarbij het beeld mooi stil kon staan. Zo kon ik de finesses van de trucs doorgronden. Nu zijn er nog steeds behoorlijk wat goochel DVD’s in omloop. Helaas merk je achteraf soms dat een truc maar vanuit één heel specifiek standpunt werkt, dat zie je niet altijd op een video opname.

Online goocheltrucs oefenen

Instructies voor goocheltrucs worden tegenwoordig meestal gedeeld via internet. Niet alleen via YouTube, maar ook professionele handleidingen als videoclips op een speciale website. Je kunt dan de video’s keer op keer bekijken, en ook beeld voor beeld. Naast losse trucs kun je ook online lezingen en congressen bekijken. Daar kun je veel van leren, zeker omdat je steeds opnieuw dezelfde truc kunt bekijken.

Trucs op bestelling

In tegenstelling tot wat je wellicht zult denken bedenken de meest goochelaars niet zelf hun trucs. Er zijn volop goocheltrucs en illusies te koop via internet, en ook direct bij professionele goochelaars. Een aantal basistechnieken zijn eenvoudig op te zoeken, daarnaast zijn er specialisten die nieuwe manieren bedenken om trucs beter uit te voeren.

De meeste goochelaars combineren technieken en geven hun eigen draai aan bestaande goocheltrucs. De manier waarop de truc word uitgevoerd maakt het bijzonder. In de documentaire “Viva Las Vegas” over Hans Klok zie je hoe de bekende Nederlandse illusionist in Amerika gaat “shoppen” naar goocheltrucs. Grote illusies kunnen een vermogen kosten!

Een nieuwe tijd, een andere wereld

logo van goochelstudio KaliHet tijdperk van goochelwinkels als Goochelstudio Kali is voorbij. Dat is best jammer, hoewel leren goochelen via internet veel laagdrempeliger is geworden mis je die persoonlijke interactie. Ik geef zelf ook regelmatig workshops waarin ik kleine groepjes de basisbeginselen van de goochelkunst leer. Dat kan een vrijgezellenfeestje zijn, maar ook aspirant goochelaars die echt serieus een carrière willen maken in deze wereld. Soms mis ik die momenten in Dordrecht, als jonge knul in die betoverende Goochelstudio Kali.

Andere blog artikelen

 • goochelaars in het restaurant

  Goochelaars zijn een apart type mensen. Dat kan ik gerust verkondigen, ik behoor zelf tot deze groep vreemde vogels. De meeste goochelaars zijn al op…

 • In een vorig artikel stonden 8 kijktips van films met goochelaars. Hier zijn nog 5 films over goochelaars, en 2 series: 1. Het Geheim (2010)…

 • Kaartengoocheltrucs.nl Er bestaat een grote gemeenschap van goochelaars en illusionisten die hun technieken en geheimen met elkaar delen. Sinds de opkomst van het internet is…

 • Cinema is een magische technologie waarbij een serie stilstaande beelden tot leven lijkt te komen. George Méliès was een pionier is de filmkunst, zijn “A…

 • beginnende goochelaars

  Omdat ik zelf als klein jongetje ben begonnen met goochelen vind ik het fantastisch als kinderen interesse tonen in de wereld van magie. Ik heb…

 • De naam van deze goochelaar uit Zwitserland komt je wellicht niet bekend voor, toch is de kans groot dat je één van zijn illusies ooit…

door | apr 3, 2017 | Goochelen

6 Reacties

 1. Wat fijn om goochelstudio Kali nog eens tegen te komen op het net !
  Mijn ouders, Borah & Sandy waren illusionisten en vaste klant bij Klaas Linker. Ook privé waren ze goed bevriend met Klaas en Anke. Ik was toen zelf een jaar of 16 en vond het fantastisch om in de goochelstudio te vertoeven. Jammer genoeg is Klaas inmiddels overleden.

  Antwoord
  • Hoi Yves, bedankt voor je leuke reactie. Leuk dat je ouders ook zo vaak bij Klaas Linker kwamen. Ik vond het als kind ook altijd reuze spannend daar rond te kijken!

   Antwoord
 2. Tja het deed me goed om stukjes over Kali te lezen. Voor mij zijn dit prachtige herinneringen. Hoewel ik toendertijd in Duitsland woonde, behoorde ik tot de eerste klanten.
  Onvergetelijk waren die zaterdagmiddagen die we in de, toen nog benedenruimte, studio doorbrachten. Er werd gegoocheld, trucs uitgewisseld , gelachen en gekocht.
  Ondertussen voorzag Ank ons van spijs en drank.
  Wat een gezelligheid!!
  Het interessantste waren de gebruikte trucs. Trucs die eigenlijk niet bestonden, kon je er voor gemiddeld 7,50 GULDEN kopen. Sommige moesten afgemaakt worden maar met een handige vader was dat geen probleem.
  Nu, 40 jaar later bestaat mijn repertoire nog voor veertig procent uit gebruikte, maar wel netjes geschilderd, trucs van Kali.
  Dit was een tijd waar je nu nog van kan dromen: een hele middag in een winkel doorbrengen en soms maar voor een paar gulden iets te hebben gekocht.
  Helaas, Klaas is niet meer en daarmee ook de winkel niet meer maar er is niets dat voorgoed verdwijnt als men de herinnering bewaart.
  De Kalidagen zullen bij de oudere goochelaars altijd in hun herinnering blijven door de enorme zakken tweedehands spullen.
  Ank graag nog eenmaal mijn dank voor een tijd die niet meer komt maar altijd in ieders geheugen zal blijven.
  Met magische groeten
  Henny Lemans
  Heenvliet

  Antwoord
  • Wat een mooie reactie Henny! Ik wordt inmiddels ook al een oudere goochelaar 🙂 want ik herinner me de kali dagen nog goed… Erg gezellig en een bijzondere tijd 🙂

   Antwoord
 3. Hoi Jordi
  Leuk dit te lezen
  Jij en je ouders zullen mijn vader ook nog wel kennen
  Ries Hauer (Haurini)
  Hij is helaas al enkele jaren overleden
  Hij presenteerde altijd de kalidagen in de Bongert te Sliedrecht
  Zelf doe ik niets met het goochelen alleen thuis wel eens een paar overgebleven trucjes die ik nog heb van hem
  Ik heb een vraagje
  Ik zoek al heel lang naar een spel kaarten waar de klaver 3 en een half bij zit en het ouderwetse goocheltouw
  Zou jij weten hoe ik daaraan kan komen?
  Hoop op een antwoord
  Groeten Marco Hauer

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *