Home » goochelaar » Goochelen voor goochelaars

Goochelen voor goochelaars

Passe Passe is een vereniging van amateur goochelaars in Groningen die in 1943 werd opgericht. De leden hebben allemaal hun eigen specialisme en delen graag hun trucs met andere leden en gasten tijdens de maandelijkse bijeenkomsten. Ze nodigen soms een gast uit die de avond op een geheel eigen wijze invulling mag geven. Ditmaal mocht ik een lezing houden en uiteraard ook mijn trucs vertonen op hun thuishonk in Winschoten.

goochelen voor goochelaars

Jong geleerd, oud gedaan

Hoewel Passe Passe als vereniging de gepensioneerde leeftijd al heeft bereikt, zijn er ook jonge leden. De jeugdafdeling bestaat momenteel uit tien minderjarige amateur goochelaars die misschien ooit zullen uitgroeien tot professional. Ik spreek uit ervaring, want ik maakte mijn eerste stapjes in de goochelkunst ook bij Passe Passe (samen met de begeleiding van Joop Eiland) Nu treed ik op voor Fair Play Casino, op bruiloften, bedrijfsfeesten, evenementen en nog veel meer… Ik herinner me nog de tijd dat ik als amateur goochelaar naar wedstrijden ging in de Tamboer in Hoogeveen. Tijdens het Junioren Concours sleepte ik ooit de Martin Tonelly Publieksprijs in de wacht!

Goochelaar ontmaskert

Bij een normaal optreden is het de bedoeling dat het publiek niet doorheeft hoe ik de trucs uitvoer, tijdens mijn lezing mocht ik al mijn kaarten op tafel leggen … letterlijk! Zo liet ik zien hoe ik de “Three Card Monty” truc opvoer zoals ik deze heb geleerd van de geweldige Franse goochelaar Bebel. Naast trucs vertonen legde ik uit hoe je met de ‘on beat’ en ‘off beat’ methode momenten kunt creëren dat de toeschouwer niet oplet. Voor de meeste mensen is dit soort informatie helemaal niet interessant, maar de leden van Passe Passe konden het gelukkig wél waarderen en hebben er volgens mij ook wat van opgestoken.

Goochelaar Mitch en Jordi

Mentaal metaal

Een hoogtepunt voor de leden bleek mijn act waarbij ik een vork buig ‘met mijn mentale krachten’. Iedere doorgewinterde goochelaar weet uiteraard wel dat ik niet echt met mijn brein metaal kan buigen, maar dat ik hiervoor afleiding en misleiding gebruik. De ‘lepeltjes buigen’ routine is haast zo oud als de uitvinding van bestek, ‘mentalist’ Uri Geller is er beroemd mee geworden. Mijn routine zit toch weer net iets anders in elkaar. Voor collega goochelaars is het de kunst om uit te zoeken wat ik doe, wanneer ik dat doe en waarom. Daarmee stond ik voor een compleet ander publiek met heel andere verwachtingen en dat was een heel bijzondere ervaring!

Passe Passe Groningen

Steeds verder van huis

Na de lezing werd er nog lang nagepraat, ik mocht veel complimenten in ontvangst nemen voor mijn presentatie. Een lezing geven op deze manier was voor mij de eerste keer, en dat was stiekem best wel spannend! Enkele dagen later werd ik benaderd door Minze Dijksma van Goochelclub Friesland met de uitnodiging om ook daar een lezing te geven. Dit was overigens niet mijn eerste kennismaking met deze goochelaar, in mijn archief had ik nog een kaart van hem met handtekening die ik dertig jaar geleden van hem had gekregen!

Minze Dijksma

Ik wil alle leden van Passe Passe van harte bedanken voor de goede zorgen en de enthousiaste reacties. Misschien dat we elkaar binnenkort nogmaals treffen, wellicht op de route naar Friesland…

Reactie:

sterrenJordi is een vakman!
Jordi een zeer bevlogen en vriendelijke goochelaar met jarenlange ervaring. Die ervaring was zeker te zien. Jordi heeft ons een lezing gegeven. Wat mij het meeste aansprak is zijn “Metal Bending Routine”. We kennen allemaal wel Uri Geller. Hij deed het op TV in gecontroleerde omstandigheden. Jordi doet het gewoon aan tafel, gewoon tijdens zijn tafelgoochelact. De routine is tot de puntjes uitgedacht!
Mijn conclusie; Jordi is een vakman!

door Niels Nijland

Andere blog artikelen

  • beginnende goochelaars

    Omdat ik zelf als klein jongetje ben begonnen met goochelen vind ik het fantastisch als kinderen interesse tonen in de wereld van magie. Ik heb…

  • goochelaar worden

    Wanneer je als kind voor het eerst een goochelaar aan het werk ziet is de eerste gedachte vaak “hoe word ik een goochelaar?”. Veel kinderen…

  • goochelen leren

    zaterdag 3 mei 2011 Op de BSO de Leeuwerik heb ik een workshop goochelen gegeven voor kinderen.  Het is erg leuk om kinderen te motiveren…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *