Home » goochelaar » Is een goochelaar hetzelfde als een illusionist?

Is een goochelaar hetzelfde als een illusionist?

Goocheltruc of illusie? Goochelaar of illusionist? Is er een verschil of betekenen deze termen precies hetzelfde? Laten we deze vragen voor eens en voor altijd beantwoorden. Of ligt het toch niet zo eenvoudig?

Wat is een goochelaar / illusionist?

Een illusionist is een goochelaar die illusies opwekt. Dat is de standaard definitie van het woord. Wekt een goochelaar geen illusies op dan? Een goochelaar is volgens de strikte definitie iemand die op een bijzonder manier goocheltrucs kan uitvoeren. Dat helpt ons niet veel verder. Wat is dan het verschil tussen illusies en goocheltrucs?

Wat is een goocheltruc / illusie?

Een illusie is een schijnwerkelijkheid of een verkeerde interpretatie van de werkelijkheid. Een goocheltruc is een schijnbaar onmogelijke handeling waarbij de goochelaar de toeschouwer bedriegt. Daar zit al meer verschil in. Illusies zijn niet direct verbonden met de artiest, het is een ruimer begrip. Waarom noemen niet alle goochelaars zich illusionisten of juist andersom?

12,5 jaar fair play groningen

Ik ben een goochelaar!

Wanneer je als artiestennaam “Goochelaar Jordi” kiest dan is het wel duidelijk wat je voor vlees in de kuip hebt. In dit geval kies je voor een artiest die goocheltrucs uitvoert op uiteenlopende evenementen. Tafelgoochelen, straatgoochelen of vanaf een podium. Het zijn bijna altijd kleinere trucs waar het publiek actief bij wordt betrokken. Daar komt het ‘bedrog’ ook naar boven. De toeschouwer wordt onderdeel van de act en wordt op een amusante wijze misleid.

Ik ben een illusionist!

Artiesten als Hans Klok en David Copperfield zullen zichzelf eerder illusionist noemen. Hoewel ze wel degelijk ook close-up magic beheersen verdienen ze hun inkomen vooral met grote illusies. Op een podium voor een zaal toeschouwers of grote acts waarbij olifanten, treinen of complete gebouwen verdwijnen. Schijnwerkelijkheid dus, een groots spektakel dat zich voor de ogen van het publiek afspeelt.

Conclusie

Heel eenvoudig gesteld zijn goocheltrucs wat kleiner en intiemer, illusies zijn juist groot en imposant. De artiest kiest zelf voor een titel waarvan ze vinden dat deze bij hun act past. In alle gevallen is het doel mensen te vermaken, ze iets laten zien wat ongelofelijk is. Even de werkelijkheid verlaten en een magisch moment beleven.

Andere blog artikelen

  • goochelaar Jordi

    Boek een illusionist of goochelaar Waar moet je op letten bij het boeken van een illusionist of goochelaar? Een goochelaar op een bijeenkomst of feest…

  • Illusionist of Goochelaar?

    Een goede truc blijft je lang bij. Het publiek wil enerzijds begrijpen wat er gebeurt en hoe, anderzijds geniet de toeschouwer als de truc slaagt…

  • vraagtekens hoe werken goocheltrucs

    Vrijwel iedereen wil op een punt in zijn of haar leven enkele goocheltrucs leren. Gewoon voor de lol, om op een feestje te laten zien,…

door | okt 23, 2021 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *