Home » Goochelen » Kan een goochelaar echt gedachten lezen?

Kan een goochelaar echt gedachten lezen?

Neem een getal in gedachten tussen 1 en 50 met alleen oneven cijfers. Deze cijfers mogen niet hetzelfde zijn. Heb je een getal in gedachten? Zeg het getal nu hardop! Is het …

gedachten lezen

 

… 37? Ongelofelijk toch? Zonder elkaar te spreken, over het internet én op het moment dat jij dit leest wist ik in deze blog al dat jij dit getal zou zeggen! Kan een goochelaar gedachten lezen of zit er iets anders achter?

 

Had ik het geraden?

Als je inderdaad het getal 37 hebt gekozen denk je dat ik over bovennatuurlijke gedachten beschik. Waarom niet 19, dat kon toch ook? Dat klopt, in dat geval heb ik het mis en begrijp je niet waarom ik doe alsof het antwoord juist is. Deze truc werkt niet altijd, maar als het werkt is het zeer indrukwekkend. Hoe het werkt? In eerste instantie waren er 50 mogelijkheden, door even getallen uit te sluiten halveert dit aantal. Twee oneven getallen komt nog minder vaak voor, in praktijk wordt 13, 15, 17 en 19 meestal overgeslagen en gaan mensen voor 3X waarbij 37 het vaakst wordt gekozen. Als jij bij die groep hoort, en ik vol overtuiging dit nummer roep, denk je dat ik jouw gedachten heb gelezen. Als dit niet het geval is, bijvoorbeeld tijdens een live optreden, maak ik een grapje en ga ik verder met de volgende truc die (hopelijk) wel werkt. Laten we nog een aantal ‘Mind Reading’ trucs ontleden:

 

Het antwoord ligt voor de hand

Dat was de bovenstaande truc, ik nam een gok op basis van een gemiddelde kans. Bij kaarten ‘raden’ zullen mannen vaak Schoppen Aas noemen en vrouwen Harten Vrouw. “Zeg een kaart…” is vaak een goede binnenkomer, als je de kaart niet in je zak hebt schakel je snel over op een andere truc.

 

Jouw keuze wordt door een trechter gehaald

Dit is een variatie op de vorige truc. Als je iemand in een witte kamer zet met een witte bank waar rode, vierkante kussens een kwartslag gedraaid op liggen, zullen veel mensen automatisch een Ruiten kaart in gedachten nemen. Door meerdere factoren in de omgeving te manipuleren met woord en beeld kun je iemand naar een conclusie sturen. Hier is een heel eenvoudig voorbeeld:

 

 • Wat is de kleur van sneeuw?
 • Wat is de kleur van wolken?
 • Wat drinkt een koe?

 

Je bent direct geneigd ‘melk’ te zeggen vanwege de associatie met een koe en met de kleur wit.

 

De uitslag ligt al vast

In tegenstelling tot de vorige methode is de uitkomst al bepaald door de goochelaar, er is geen sprake van een vrije keuze. Denk aan een kaart ‘laten kiezen’ waarbij alle kaarten Ruiten 7 zijn. Je ziet als gast alleen de bovenkant van de kaarten, kiest een Ruiten 7 en de goochelaar wisselt snel de stapel voor een normaal kaartspel. Het lijkt gedachten lezen maar de goochelaar gaf je geen vrije keuze.

De uitkomst is een formule

Dit is een populaire truc die soms wat reken talent vereist. Er zijn veel variaties, ik ga daarom geen specifiek voorbeeld geven. Denk aan enkele getallen laten kiezen, deze optellen, vermenigvuldigen en delen. Dan komt er altijd hetzelfde getal uit dat de goochelaar zal raden. Omdat de formule vaak zoveel stappen heeft kan het daarmee doorzichtig worden dat het een rekentruc betreft.

 

Het antwoord komt niet wanneer je denkt

Dit is een vaak toegepaste methode, waarbij het ‘raden’ niet gebeurt wanneer jij dat denkt. De goochelaar vraagt iemand een woord in gedachten te nemen, en schrijft jouw woord op een briefje. Je mag dit briefje niet zien, die gaat in een envelop. Je mag het antwoord geven, de envelop wordt geopend en jouw woord staat op het briefje. Dit is een korte versie van een truc die meestal veel langer duurt. Het briefje wat je te zien krijgt is pas na jouw antwoord geschreven, en ergens verwisseld met het oude briefje waar niet het goede antwoord op stond.

 

Er is een handlanger bij betrokken

Dit is niet ‘eerlijk’ maar bij goochelen is niets wat het lijkt… Duo ‘mentalisten’ werken samen op soms heel subtiele wijze, en geven elkaar hints tijdens het ‘gedachten lezen’. Dit is een methode die gebedsgenezers in het verleden ook vaak hebben toegepast om ziektes te ‘raden’ bij healings.

 

Het lijkt misschien alsof ik nu een groot aantal trucs heb onthuld, en dat goochelaars massaal met pensioen kunnen gaan. Nee hoor, dit zijn slechts de basistechnieken, in praktijk gaan professionele artiesten veel verder in hun manipulatie. Het is juist de spanning tussen publiek en goochelaar die de act zo bijzonder maakt!

 

Bonus oplossing: De goochelaar kan écht gedachten lezen!

Sherlock Holmes zei ooit “Wanneer je het onmogelijke hebt geëlimineerd, moet alles wat overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid zijn”. Als er geen sprake kan zijn van een truc, dan heeft de goochelaar écht bovennatuurlijke krachten. Geloof jij dat er mensen zijn die jouw gedachten kunnen lezen?

Andere blog artikelen

 • kindergoochelen op een basisschool

  Hieronder zie je de foto's van mijn optreden op de Cees Wilkeshuisschool in Deventer. Ik heb mijn kunsten al meerdere keren voor deze basisschool mogen…

 • goochelaar voor bedrijfsfeest

  Regelmatig doe ik optredens als tafelgoochelaar op huwelijksfeesten. De onderstaande reactie kreeg ik na een optreden in Tilburg. Altijd weer erg leuk om te lezen dat iedereen het leuk…

 • goochelaar Jordi

  Een goede act kiezen is een uitdaging Er zijn veel soorten entertainment die je in kunt zetten op een feest of evenement. Helaas is niet…

door | jun 13, 2019 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *