Home » Goochelen » Erecode van goochelaars

Erecode van goochelaars

Heb je ooit een goochelaar live zien optreden? Ik treed vaak op als tafelgoochelaar, dat betekent dat ik tussen het publiek sta en direct contact heb met de aanwezige gasten. Bij dit soort optredens ben ik niet alleen bezig met praten en vragen stellen, ik krijg zelf ook vragen voor mijn kiezen zoals “hoe werkt die truc?” en “kun je mij die goocheltruc uitleggen”? Voor veel mensen is de manier waarop een goocheltruc werkt net zo interessant als het kijken naar de wijze waarop de goochelaar zijn act uitvoert. Maar goocheltrucs uitleggen mag niet, wij werken volgens een speciale erecode...maar wat houdt dit in?

goochelaars erecode

Magische geheimen

Volgens bronnen op internet werd de erecode van goochelaars 2400 jaar geleden bedacht door de Griekse Charlatates, de grondlegger van de moderne goochelkunst. Het probleem is dat elke website met deze informatie dezelfde bron lijkt te gebruiken, het is niet zeker of dit echt klopt. Waar of niet waar, tot 2008 was de volgende eed (waarschijnlijk) van toepassing op goochelaars:

“Als een goochelaar beloof ik nooit het geheim achter een truc uit te leggen aan een niet-goochelaar, tenzij deze belooft de eed in stand te houden. Ik beloof om niet een illusie op te voeren voor een niet-goochelaar zonder deze eerst te oefenen tot het punt dat ik het goed genoeg kan opvoeren om te illusie van magie in stand te houden”

De erecode lijkt niet helemaal te kloppen, je mag de truc niet verklappen aan iemand anders, tenzij die op zijn beurt de truc niet zal verklappen aan iemand anders… In ieder geval vinden veel goochelaars dat de magie verloren raakt als iedereen weet hoe het konijn uit de hoed komt. In 2008 werd de erecode aangepast met een uitgebreide en juridisch klinkende tekst waarbij wederom wordt gesteld dat je trucs en technieken niet mag uitleggen aan anderen. Hoe leren collega’s dan van elkaar?

Penn & Teller, Bad Boys of Magic

 

Het komische duo illusionisten Penn & Teller zijn bekend geworden met een komische duo act waarin ze regelmatig trucs uitleggen. Toch breken ze de code niet echt, ze leggen alleen trucs uit die ze zelf hebben ontwikkeld. Hoewel andere illusionisten soortgelijke trucs vertonen is dat meestal op een iets andere manier. Je ziet al dat de erecode flexibel lijkt te zijn en vaak in een grijs gebied terecht komt.

Val Valentino

En dan is er Val Valentino, die we vooral kennen als de “Gemaskerde Illusionist”, een rol waarmee hij in een serie televisieprogramma’s veel bekende trucs tot in detail uit de doeken deed. Met name de trucs van David Copperfield werden tot in detail uitgelegd. Dit werd Valentino niet in dank afgenomen, hij kreeg zelfs een rechtszaak voor zijn kiezen wegens “inkomstenderving”. Naar eigen zeggen had hij alleen oude trucs uitgelegd, en was het nu tijd om naar de toekomst van de goochelkunst te kijken.

Goochelworkshops

Ik heb mijn eerste trucs geleerd van Joop Eiland, zelf een amateurgoochelaar die mij onder zijn hoed(e) nam. Ik geef ook al jaren goochelworkshops, om een nieuwe generatie goochelaars op weg te helpen, en om geïnteresseerden een kijkje achter het gordijn te gunnen. Ik leg niet alles uit, dat zou de magie verbreken, maar het is ook hypocriet om als goochelaar die geleerd heeft van de vorige generatie, de volgende generatie niet te steunen. Er zijn altijd mensen in het publiek die precies willen weten hoe de vork in de steel zit, en mensen die achterover leunen en gewoon genieten van de act. Ik behoor tot de eerste groep dus ik begrijp die zoektocht naar de waarheid, tegelijkertijd zie ik ook die oprechte verbazing dagelijks om me heen. Mijn erecode is “ik beloof elke keer dat ik optreed mijn best te doen om iedereen te vermaken, jong en oud, en ze een magisch moment te bieden die ze nog lang bij zal blijven”.

Andere blog artikelen

  • De belangrijkste regel van een goochelaar is dat ze nooit trucs mogen uitleggen aan het publiek. De tweede regel is dat je nooit een truc…

  • goochelaars in het restaurant

    Goochelaars zijn een apart type mensen. Dat kan ik gerust verkondigen, ik behoor zelf tot deze groep vreemde vogels. De meeste goochelaars zijn al op…

  • beginnende goochelaars

    Omdat ik zelf als klein jongetje ben begonnen met goochelen vind ik het fantastisch als kinderen interesse tonen in de wereld van magie. Ik heb…

door | mei 7, 2018 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *