Goochelen op zich is geen kunst, het is een vaardigheid. Iedereen kan het leren als je maar genoeg tijd besteed aan het oefenen van de trucs. Behendigheid met een kaartspel, vingervlug met je handen dingen pakken, verbergen, laten verdwijnen en weer laten verschijnen. De échte kunst van goochelen is afleiding. En goochelaar Jordi is daar een meester in…
Denk niet aan een roze olifant
Waar denk je op dit moment aan? Laat me raden…een roze olifant misschien? Hersenen zijn ongelofelijk interessant. Net als je denkt dat je ze onder controle hebt doen ze iets compleet anders. Artiesten als goochelaar Jordi scheppen er genoegen in de zintuigen te manipuleren, en zelfs te bedriegen. Afleiding is het voornaamste werktuig uit de hoge hoed van de goochelaar. Door op een bepaalde manier te bewegen, of iets op een doordachte manier te zeggen wordt je op het verkeerde been gezet. Mensen afleiden is een stukje vaardigheid, en een stukje kunst. Het gaat niet om die ene kaart, het gaat om die roze olifant… sorry dat was de laatste keer…
Pak een kaart uit de stapel
Een goochelaar laat je een kaart uit de stapel nemen, die kaart moet je goed onthouden. Nee beter nog, schrijf je naam er maar op met deze stift. Je stopt de kaart weer terug in de stapel. Jordi schudt de kaarten, heen en weer, op en neer en maakt een praatje. Jij kijkt aandachtig naar de stapel. Heb je die stift nog? Ja hier in mijn jaszak. Dan tikt hij op de stapel en jouw kaart verschijnt, met jouw naam op de kaart. Hoe is dat mogelijk? Je staat er met je neus bovenop.
Binnen slechts twee minuten zijn er honderden signalen uitgezonden door de goochelaar. Het grootste deel van die signalen zijn “stoorzenders”, onbelangrijke zaken die helemaal niets met de truc te maken hebben. Amusant allemaal, maar met als voornaamste doel jou af te leiden. Jouw hersenen kunnen maar een beperkte hoeveelheid informatie op elk gegeven moment verwerken. En omdat jij niet weet waar de “echte” truc zit kun je ook niet zien hoe de goochelaar de truc uitvoert. Dat is afleiding, de grootste illusie waarbij het Vrijheidsbeeld verdwijnt, of de kleinste truc waarbij jouw kaart verschijnt, het lukt keer op keer door afleiding.
Menselijke computer op tilt
Door in heel korte tijd heel veel nieuwe informatie te geven blokkeren je hersenen. Elke student kent dat fenomeen bij het studeren voor een proefwerk. Oplichters op straat die toeristen bestelen maken gebruik van dezelfde technieken die goochelaars toepassen. Het grote verschil is dat goochelaars mensen willen vermaken, en afleiding gebruiken voor de goede zaak.
Afleiding als entertainment
Mensen hebben afleiding nodig, even de problemen op het werk en uit de krant vergeten. Goochelaar Jordi is een professioneel afleider, hij opent de deksel van jouw schedel, roert rond in de grijze massa en laat je alle zorgen even vergeten. Of het nou tijdens een zakenborrel is, een verjaardagsfeestje of bij een klein meisje die in het ziekenhuis ligt. Door Jordi uit te nodigen vraag je letterlijk om afgeleid te worden. Wat je ook doet, denk niet aan een roze olifant!
[divider]
Kijk ook eens naar deze TV uitzending over afleiding:
https://www.youtube.com/watch?v=_kopns1G_Co
0 reacties