Home » goochelaar » Dan and Dave

Dan and Dave

Als goochelaar moet je flink je best doen om de aandacht van het publiek te trekken én te behouden. Naast het grote vuurwerk, circusdieren en gevaarlijke stunts kun je de toeschouwer ook op een andere wijze betoveren. Soms zijn het juist de kleine trucs waarbij ik als goochelaar vingervlug moet zijn die de grootste reacties teweegbrengen. Een spel kaarten is een perfect object om als entertainer te laten zien wat je kunt, niet alleen met trucs maar ook met “flourishes”. Dan and Dave zijn twee meesters op dit gebied, ze hebben zelfs een complete nieuwe vorm van kaart manipulatie ontwikkeld die ze “Cardistry” noemen. Ik laat je op deze pagina graag kennismaken met deze kunstvorm en de grondleggers Dan and Dave.

Wat zijn flourishes?

Iedereen die weleens een kaartje legt weet hoe je moet schudden, er zit meestal wel iemand aan tafel die een spel kaarten splitst en deze om-en-om in elkaar kan laten vallen. Misschien ken je ook wel iemand die een spel kaarten in twee kan delen met één hand, of een kaart in de lucht kan gooien als een soort boemerang en weer opvangt. Het heeft allemaal niets te maken met een kaartspel spelen, maar het ziet er wel indrukwekkend uit (als het goed gaat). Veel kaarttrucs zijn eigenlijk niet spannend om naar te kijken, tenminste niet vanuit een visueel oogpunt. Want de goochelaar probeert er juist voor te zorgen dat je niet ziet wat er echt gebeurt. Om de show wat op te fleuren gebruiken goochelaars zogenaamde “flourishes”, bewegingen die op zich geen enkel nut hebben maar er gewoon leuk uitzien. Ze worden ook wel gebruikt als afleiding.

Leren van de meesters

Je kunt dus op vele manieren “spelen met kaarten”, met interessante flourishes kun je als goochelaar het publiek vermaken, en ook afleiden wanneer dat nodig is. Ook zijn het goede vingeroefeningen om onze behendigheid te verbeteren. De Nederlandse kaart kunstenaar Fred Kaps wist met “fanning”, een waaier maken van kaarten, decennia geleden al een flinke dosis stijl en elegantie aan de goochelkunst toe te voegen. Zelf heb ik veel inspiratie gehaald uit de flourishes van artiesten als Lennart Green, Brian Tudor, Daniel Madison en nog vele anderen. Ik integreer interessante bewegingen in mijn eigen routine en geef er (soms letterlijk) mijn eigen draai aan. Ik heb zelf geen favoriete flourish, je kunt op sommige foto’s van me wel verschillende poses zien waarop ik de kaarten op een bijzondere wijze in mijn handen houdt.

goochelaar

Wie zijn Dan and Dave?

Ik noemde Brian Tudor al even, samen met het duo Dan and Dave was hij de grondlegger voor Cardistry. Dit is een vorm van kaartmanipulatie waarbij de goocheltruc verdwenen is, alleen het manipuleren van de kaarten is nog overgebleven. Je kunt het vergelijken met iemand die op een BMX fiets stunts uitvoert maar in feite geen meter aflegt. Het gaat puur om de techniek en de vorm, er is geen sprake meer van een goocheltruc.

De broers Dan en Dave Buck zagen op twaalfjarige leeftijd een routine van David Copperfield. Dit gaf ze de inspiratie om “close-up magic” te leren, kleine goocheltrucs waar het publiek heel dichtbij zit. Dit wordt ook wel tafelgoochelen genoemd, een tak van de goochelkunst die ik zelf vaak uitvoer. Nadat het duo een televisie-uitzending van Street Magic specialist David Blaine zagen, besloten ze met andere trucs te stoppen en zich volledig toe te leggen op kaarttrucs. Zo leerden ze steeds meer over speciale technieken en werden steeds meer gefascineerd door de techniek achter de trucs. Onder de artiestennaam “Dan and Dave” creëerden ze een nieuwe vorm van entertainment genaamd “Cardistry”.

Cardistry

Een grote inspiratiebron voor Dan and Dave was de goochelaar Brian Tudor die op een VHS instructievideo uit 1997 diverse innovatieve flourishes demonstreerde. Dan and Dave ontwikkelden hun eigen bewegingen en maakte met een amateur camera en twee videorecorders naast elkaar hun eigen video in 2001 genaamd “Pasteboard Animations”. Dit zou het begin zijn van de “Cardistry” beweging.

Het woord “Cardistry” is een samentrekking van “Card” en “Artistry”, beoefenaars van deze kunstvorm noemt men “Cardists”. Het doel is om met speelkaarten zo indrukwekkend mogelijke acrobatische toeren uit te halen. Het staat daarmee los van traditionele kaarttrucs zoals goochelaars die vaak vertonen. Er zijn vele standaard bewegingen en termen, daarnaast werken veel cardists aan hun eigen bewegingen. De termen zijn vaak opvallend met namen als “Off the Hook”, “Tornado Deck Split” of “Flurf”.

De “Sybil Flourish” van Chris Kenner is voor veel mensen de instap naar Cardistry. Deze beweging werd in 1992 voor het eerst gepubliceerd door Kenner, in een handleiding met goocheltrucs op basis van standaard voorwerpen die iedereen in huis heeft. Je kunt deze handeling zien als de vier bekende akkoorden waarmee iedere amateur gitarist zich direct een rockheld waant. Zonder deze handleiding was het hele fenomeen Cardistry wellicht nooit ontstaan. En ja, ik heb dit boek ook hier in de kast staan!

Dan and Dave System

Drie jaar na hun eerste amateur video kwam het duo met de opvolger getiteld “The Dan and Dave System”, een compilatie van 18 flourishes die ze zelf hebben ontwikkeld. Deze kaart manipulaties bleken zo succesvol te zijn dat er een hele beweging omheen ontstond van fans die zelf aan de slag gingen met hun eigen bewegingen. Overigens vergaten Dan and Dave niet hun roots als goochelaars, in 2007 kwam een set van drie DVD’s, The Trilogy, waar ook goocheltrucs op voorkwamen. Met 25.000 verkochte exemplaren voor 85 dollar per stuk bleek Cardistry een lucratieve business.

Cardistry-Con

“Con” is een afkorting voor “conventie”, in 2014 werd de eerste Cardistry conventie georganiseerd in San Diego, Californië. Hier kwamen fans van flourishes en Cardistry samen om hun eigen bewegingen te laten zien, en om in contact te komen met andere beoefenaars van deze hobby. Dan and Dave speelden een grote rol in het oprichten van deze Cardistry-Con, sindsdien wordt deze conventie jaarlijks georganiseerd.

Dan and Dave go to Hollywood

Van twee broertjes die trucs kopiëren van de televisie naar optredens in Hollywood, dat was uiteraard een droom voor deze kaart kunstenaars. Helaas kun je niet meer zien dan de handen van deze heren. In Smokin’ Aces uit 2004 “speelt” Dave de handen van acteur Jeremy Piven. In 2013 mochten beide heren de handen van enkele karakters vertolken in “Now You See Me”, een film over goochelaars.

Art of …

Sinds 2008 hebben Dan and Dave honderden lessen gemaakt voor zowel amateurs als professionele goochelaars. Die verkopen ze onder de naam “Art of Magic”. Ze verkopen ook kaartspellen en andere attributen voor goochelaars onder de naam “Art of Play”. Ze hebben daarnaast ook een YouTube kanaal, maar die is momenteel helemaal leeg. Wel kun je op YouTube diverse filmpjes vinden over deze twee heren en daar hun indrukwekkende trucs bekijken.

Ik vind het fascinerend wat er nu al mogelijk is met al deze flourishes, je kunt oneindig oefenen en ook zelf nieuwe bewegingen bedenken. Je kunt zelf je eigen stijl kiezen of een compleet unieke stijl ontwikkelen. Zelf gebruik ik flourishes om mijn goochelact en kaarttrucs wat extra magie te geven, je kunt het ook als een volledig aparte kunstvorm zien. Bekijk ook deze introductie in Cardistry van Zach Mueller.

Andere blog artikelen

  • card flourish

    Card flourishes zijn snelle en mooie kaart technieken. Deze technieken zijn vaak erg moeilijk om te leren. Deze card flourishes kunnen worden gebruikt om te…

  • In een vorig artikel stonden 8 kijktips van films met goochelaars. Hier zijn nog 5 films over goochelaars, en 2 series: 1. Het Geheim (2010)…

  • Cinema is een magische technologie waarbij een serie stilstaande beelden tot leven lijkt te komen. George Méliès was een pionier is de filmkunst, zijn “A…

door | sep 28, 2018 | goochelaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *