Home » Goochelen » Cardistry

Cardistry

Er is slechts één goochelaar die drie maal de titel FISM Grand Prix wereldkampioen in de wacht wist te slepen. Deze man heet Fred Kaps, de Nederlandse goochelaar die beroemd werd om zijn virtuoze manier van kaarten manipuleren. Veel goochelaars “spelen” tijdens het uitvoeren van trucs met kaarten, deze bewegingen worden “Flourishes” genoemd. De handelingen dienen deels als showelement en deels als afleiding. De laatste jaren wordt deze techniek steeds vaker “Cardistry” genoemd, een samentrekking van “Card” met “Artistry”. Kunst met kaarten dus.

Van Fred Kaps naar Brian Tudor

Je hebt mensen die een jojo op en neer laten gaan, je hebt ook mensen die met een jojo de meest krankzinnige toeren uit kunnen halen. Cardistry is te vergelijken met die jojo kunstenaars, de “Card Flourishes” staan helemaal los van de goocheltrucs, de behendigheid met kaarten is een kunstvorm op zich geworden. Brian Tudor wordt doorgaans gezien als grondlegger van deze nieuwe kunstvorm, hij bracht een aantal video’s uit waarin hij verschillende manieren van kaartmanipulatie liet zien. Met titels als “Showoff” ofwel “Opschepper” begrijp je direct het doel van Cardistry; laten zien hoe goed jij acrobatiek kunt uitvoeren met jouw vingers.

 

Dan & Dave

De tweeling Dan en Dave Buck hebben de populariteit van Cardistry naar een hoger niveau gebracht met hun voortreffelijke techniek en DVD’s met uitleg over alle technieken. Ze organiseren ook de Cardistry-Con, een jaarlijkse conventie waar “kaartiesten” uit de hele wereld samenkomen om elkaar nieuwe trucs te leren. Naast DVD’s en online video’s hebben Dan & Dave zelfs een eigen handcrème op de markt gebracht waarmee je nog beter kunt toveren met kaarten.

Een nieuwe kunstvorm

Net als jojo meesters, fietsacrobaten en skateboard specialisten is er een nieuwe kunstvorm ontstaan die voortkomt uit goochelen, maar een geheel eigen leven is gaan leiden. De kaart acrobatiek van Cardistry is adembenemend om te zien, en je hebt er alleen een eenvoudige spel kaarten voor nodig…

door | okt 7, 2018 | Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

goochelaar Jordi nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Eén keer per maand verstuurt Jordi zijn nieuwsbrief. Blijf ook op de hoogte van alle magische belevenissen, nieuwe shows en speciale acties.
Schrijf je hier in -->

Gelukt! :)