Home » goochelaar » Beste Nederlandse goochelaars van vroeger

Beste Nederlandse goochelaars van vroeger

Nederlandse goochelaars en illusionisten zijn beroemd over de hele wereld. Hans Klok en Christian Farla touren over de hele wereld, ook het team van Magic Unlimited heeft hun sporen verdiend in de goochel wereld. Dit is geen nieuwe ontwikkeling, de traditie van Nederlandse goochelaars gaat al eeuwen terug. Op deze pagina vind je de beste Nederlandse goochelaars van vroeger.

Bamberg familie

Maar liefst zes generaties Bamberg vertolkte hun kunsten voor de ‘high society’ waaronder de koninklijke familie, in een aaneengesloten keten van maar liefst 165 jaar. Ze traden op vanaf de 18e tot aan de 20e eeuw. Jasper Bamberg was de eerste goochelaar in de familie, hij leefde van 1698 tot 1780. Eigenlijk was hij een alchemist en necromancer. Hij probeerde metaal om te zetten naar goud, en wilde doden weer tot leven wekken. De tweede generatie Eliaser Bamberg was de eerste ‘traditionele’ goochelaar in de familie. Hij verloor een been tijdens de Franse revolutie en gebruikte zijn houten been als verborgen compartiment. De laatste generatie Bamberg tourde als de Aziatische Fu Manchu, een karakter dat ook vaak in films te zien was en doorgaans gespeeld werd door witte acteurs. David Bamberg was zelf een Nederlander van Joodse afkomst.

Robert Bamberg heeft de traditie uiteindelijk verbroken en werkt niet als professioneel goochelaar.

Michel Velleman

Deze Nederlandse artiest werd geboren in 1895 en werkte als humoristische goochelaar en illusionist Ben Ali Libi. Het was niet ongewoon in die tijd om een ‘exotische’ naam aan te nemen in dit vak voor een extra dosis mystiek. Hoewel filmopnames van optredens uit die tijd zeldzaam zijn, is er toch een act van Velleman vastgelegd. Je kunt dit filmpje bekijken via deze link.

Daarin treedt hij als Ben Ali Libi op bij het V&D filiaal in Breda. Die winkelketen is overigens ook geschiedenis nu… Michel Velleman was Joods en heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Hij stierf op 2 juli 1943 in Sobibor in een Nazi concentratiekamp. Zijn zoon is de enige van zijn familie die de oorlog heeft overleefd.

Fred Kaps

Deze goochelaar staat te boek als enige artiest die de felbegeerde FISM Grand Prix driemaal in de wacht wist te slepen. Hij stond bekend om zijn zijden doekjes die steeds van kleur veranderde, daarnaast zijn de kaart manipulaties van Kaps legendarisch. Ook maakte hij gebruik van zijn expressieve mimiek waardoor het leek alsof hij zelf ook verrast was over de trucs. Zijn ‘dansende’ kurk act getuigd van een enorm talent en discipline.

Hij stierf jong, op de leeftijd van slechts 54 jaar. Lees ook de blog over Fred Kaps.

 

Tommy Wonder

Jacobus Maria Bemelman wist als goochelaar en illusionist Tommy Wonder Monte Carlo, Las Vegas en de Amerikaanse televisie te veroveren. Hij won de titel “Beste vingervlugheid artiest”, postuum kreeg hij de Award voor Theorie en Filosofie tijdens de FISM wereldkampioenschap goochelen in 2006. Zijn twee goochelboeken “The Books of Wonder” zijn nog steeds geliefd in goochel kringen.

http://www.penguinmagic.com/p/1263

 

Hans Kazàn

De meeste Nederlandse goochelaars van de laatste twee generaties zijn waarschijnlijk begonnen met een goocheldoos uit de speelgoedwinkel. Grote kans dat de inspiratie Hans Kazàn was, die sinds 1976 optreedt voor het publiek.

Met name op de televisie was hij een graag geziene gast. Hij heet eigenlijk Hans Mulders, de Ka kwam van Fred Kaps en de Zan van Remo Inzani, een Italiaanse goochelaar. Dat accent op de tweede ‘a’? Hij wilde niet dat zijn naam op die van een hond leek! Hoewel hij nog leeft, treedt hij alleen nog op als gastspreker voor bedrijven. Zijn twee zoons Oscar en Renzo hebben samen met Mara het toverstokje overgenomen met Magic Unlimited.

Over de mede-oprichter van het artiestenbureau Dutch Magic is al eerder een blog gepubliceerd, lees ook het verhaal van Richard Ross.

Andere blog artikelen

 • beginnende goochelaars

  Omdat ik zelf als klein jongetje ben begonnen met goochelen vind ik het fantastisch als kinderen interesse tonen in de wereld van magie. Ik heb…

 • goochelaars in het restaurant

  Goochelaars zijn een apart type mensen. Dat kan ik gerust verkondigen, ik behoor zelf tot deze groep vreemde vogels. De meeste goochelaars zijn al op…

 • goochelaars erecode

  Heb je ooit een goochelaar live zien optreden? Ik treed vaak op als tafelgoochelaar, dat betekent dat ik tussen het publiek sta en direct contact…

 • goochelaars beperking

  Je hebt al eerder kunnen lezen over Richard Turner, een blinde goochelaar die zo goed is dat veel mensen niet geloven dat hij echt blind…

 • goochelen voor goochelaars

  Passe Passe is een vereniging van amateur goochelaars in Groningen die in 1943 werd opgericht. De leden hebben allemaal hun eigen specialisme en delen graag…

door | mrt 13, 2021 | goochelaar, Goochelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *