8 Illusies op Straat

Zie je wat je denkt of denk je wat je ziet? In vorige blog artikelen liet ik al diverse optische illusies zien, en onmogelijke straatschilderingen die in het juiste perspectief prachtige afbeeldingen tot leven wekken. Je kunt eigenlijk niet geloven wat je ziet, het is altijd een combinatie van jouw standpunt en de manier waarop de hersenen omgaan met de informatie op jouw netvlies. In de goochelkunst wordt veel gebruik gemaakt van misleidende perceptie, ook andere artiesten maken hier dankbaar gebruik van. In dit artikel reizen we de hele wereld over, op zoek naar illusies in driedimensionale kunst.

1. Missende delen

Je ziet een man lopen maar je mist een deel van zijn lichaam. Toch vullen je hersenen het ontbrekende deel van dit standbeeld zelf in. Een beeld van een persoon die maar voor de helft zichtbaar is zou geen persoon moeten voorstellen, toch vullen je hersenen de rest van het plaatje in. Naast een sterk stukje optische illusie is het ook een effectieve manier om te besparen op materiaalkosten!

standbeeld illusie

2. Doorzichtige koning

Voor deze meneer geldt hetzelfde. Een groot deel van het figuur bestaat niet, toch lijkt het beeld compleet. Je kunt er doorheen kijken, maar jouw hersenen zien een man met een cape en zwaard staan. Dit komt omdat je al eerder dergelijke figuren hebt gezien en weet precies hoe dit persoon er uit moet zien. Net zoals je weet dat “enz.” eigenlijk “enzovoorts” betekent zonder het hele woord uit te schrijven.

koning illusie

3. Zwevende bal

Je kent wellicht de truc wel met de zwevende bal die boven een doek uitsteekt en een eigen leven gaat leiden. Ik deed vroeger deze truc ook. Ik mag je niet vertellen hoe de truc in elkaar steekt, maar je kunt thuis met een sinaasappel, een Aziatisch eetstokje en theedoek een soortgelijke act opvoeren tijdens een feestje, als je een beetje handig bent. Bij een massief standbeeld moet de artiest heel slim omgaan met gewichtsverdeling over het object. Dat is hier op spectaculaire wijze gelukt.

goocheltruc met bal

4. Levend Standbeeld

Dit levende standbeeld voert ook een truc uit met zwaartekracht. Hij zit op een onzichtbare stoel maar valt niet om. Is het een doorzichtige stoel misschien? Heeft hij de meest gespierde benen ter wereld? Is dit een Photoshop afbeelding of is het een momentopname waarna hij op zijn achterste valt? Ik verklap je niet hoe deze acteur de illusie uitvoert, ik geef je wel een hint; zonder het matje zou het niet lukken…

levend standbeeld goocheltruc

 

5. Pratende mensen

Zijn hier twee mensen aan het praten? Daar lijkt het wel op, maar eigenlijk lijkt het daar helemaal niet op. Niet alleen mis je een groot deel van elk lichaam, zelfs de delen die wel zichtbaar zijn kloppen anatomisch gezien niet. Kijk naar de hoofden en de strakke lijnen. Toch denken we twee mensen te zien die gezellig zitten en een praatje maken.

standbeeld truc

6. Spiegel illusie

Dit kunstwerk is ook een illusie maar dan op een andere manier. Je ziet twee beelden van een blauwe man, of is het één beeld en de reflectie in de spiegel? Als je daar staat zijn het twee losse beelden, omdat je zo gewend bent aan het fenomeen spiegelbeeld trekken jouw hersenen de conclusie dat het rode kader een spiegel moet voorstellen. Maar is het een spiegel of staan hier twee personen? Die er ook niet zijn omdat het standbeelden zijn… Kunst zou met aspirine moeten komen, je krijgt er hoofdpijn van!

spiegel truc

7. Vallende politieagent

Bij de grote bal was er sprake van een opvallende gewichtsverdeling, bij deze vallende politieagent is het effect zo mogelijk nog sterker. Een figuur komt vanuit een put naar boven en tackelt de agent. De momentopname van de val wordt vereeuwigd in dit standbeeld. Hoe kan dit zware beeld zo blijven hangen? Is er echt een put of is dat ook een illusie? Zoveel vragen, zo weinig antwoorden.

beeld val illusie

8. Straatschilderingen

In een vorig artikel liet ik al een aantal straatschilderingen zien. Dit is een prachtig voorbeeld van een perspectivische vertekening. De betegeling is gewoon vlak, door de manier van schilderen lijkt het alsof er in het midden een enorme aardscheur is ontstaan. Wanneer je op een andere plek zou staan zie je eigenlijk alleen uitgerekte kleurvlakken. Alleen op het punt waar de foto is genomen kun je dit tafereel waarnemen.

illusie op straat

Dit is geen pijp

Eigenlijk is elk schilderij of elk standbeeld een illusie. De beroemde Belgische kunstschilder René Magritte schilderde in 1928-1929 het werk “La Trahison des images” ofwel “Het Verraad der voorstelling”. Onder de afbeelding van een pijp stond de tekst “Ceci n’est pas une pipe”. Hiermee gaf hij aan dat het geen pijp was, maar een afbeelding van een pijp, een illusie dus. Dit schilderij was als kritiek bedoeld op schilders die fotorealistische kunstwerken maakten. Hij vond het de taak van de kunstschilder om de realiteit juist in een ander kader te plaatsen. De afbeeldingen in dit artikel spelen ook met de werkelijkheid, en betrekken jouw fantasie daarin.

La Trahison des images

Andere blog artikelen

 • boomstam illusie op straat

  “Street Magic” is heel populair, dat zijn goochelaars die op straat trucs uitvoeren met voorbijgangers. Ik word regelmatig gevraagd om op straat mijn trucs te…

 • Illusies aan tafel

  In wereld van magie zijn er grote illusies die plaatsvinden op een podium met lichteffecten, rookmachines, harde muziek en aantrekkelijke assistentes. Daarnaast zijn er kleine…

 • waaien illusie

  27 Ongelofelijke Optische Illusies Optische illusies zijn afbeeldingen of objecten die de manier waarop jouw hersenen “kijken” voor de gek houden. Wist je dat goochelaars…

 • goochelaar Lance Burton

  Toen ik deze act van Lance Burton voor het eerst zag was ik erg onder de indruk. Dit moest ik ook kunnen! Ik heb deze…

 • blog tafelgoochelaar

  Ik deel regelmatig nieuwtjes en informatie over goochelen met de bezoekers van deze website. Als je nieuw bent, of gewoon de meest gelezen artikelen wilt…

 • David Copperfield

  Er zijn een aantal grote artiesten in de goochelwereld maar er zijn waarschijnlijk slechts twee namen die iedereen kent; Houdini en David Copperfield. In de…

Geef een reactie