Home » Goochelen » 3 simpele trucs die je zelf kunt doen

3 simpele trucs die je zelf kunt doen

Goochelaar kan een leuke hobby zijn, voor sommigen is het een beroep. Vrijwel iedere professionele goochelaar is ooit begonnen als hobbyist, en vaak al op zeer jonge leeftijd. De bekende goocheldoos voor een verjaardag, of een truc die ze hebben geleerd van opa. Eigenlijk mag je als goochelaar trucs nooit uitleggen aan iemand buiten “de magische kring”. Maar hoe begin je dan met goochelen? Ik ga drie goocheltrucs uitleggen die je zelf kunt doen met een spel kaarten. Zo ben jij de held op ieder feestje!

1. De stijgende kaart

Als jij een spel kaarten hebt, en tot drie kan tellen, dan kun je deze truc uitvoeren! Neem een spel kaarten, laat de achterste drie zien en laat ze de eerste, tweede of derde kaart kiezen. Tel vervolgens dit aantal van de stapel af en steek de kaarten willekeurig in de stapel. De gekozen kaart zal op magische wijze naar boven stijgen, hoe is dit mogelijk?

De truc: In plaats van de achterste drie kaarten te laten zien, zit er nog één kaart verborgen achter deze drie. Als de persoon bijvoorbeeld kaart twee kiest, en jij vervolgens de bovenste twee kaarten willekeurig in de stapel steekt, zal ‘kaart twee’ bovenaan komen te liggen. Dan hoef je alleen nog maar de achterste kaart naar boven te schuiven en de truc is geslaagd!

Goed om te weten: Dit kan met en zonder een gat te knippen in het doosje, en je moet niet laten zien dat de gekozen kaart de achterste in de stapel is. Bekijk het filmpje om de truc in werking te zien.

2. De verkeerde kaart

Deze kaarttruc is heel eenvoudig om uit te voeren, je moet wel goed opletten bij onderstaande uitleg om het te begrijpen. Je laat iemand een willekeurige kaart kiezen, deze kaart op een halve stapel leggen, en jij zult deze kaart er moeiteloos uitvissen … of toch niet?

De truc: Zorg dat je weet welke kaart er onderaan de stapel ligt, bijvoorbeeld de schoppen aas. Maak een waaier en laat iemand een willekeurige kaart kiezen, jij mag deze kaart NIET zien. Deel de stapel in twee en leg de bovenste helft neer op tafel. Laat de persoon zijn of haar kaart op de stapel leggen. Je legt er jouw helft van de stapel op en neemt de spel kaarten in jouw hand. Je draait nu de kaarten één voor één om en legt de kaarten zichtbaar op tafel. Als je bij de schoppen aas komt weet jij dat de VORIGE kaart de gekozen kaart is. Maar je draait nog een paar kaarten om. Dan zeg je met volle overtuiging; “de volgende kaart die ik omdraai is jouw kaart”. De persoon heeft al zijn/haar kaart gezien en denkt dat het misloopt. In plaats van de volgende kaart op de stapel om te draaien, draai je de kaart op tafel voor de schoppen aas om. Gefopt!

Goed om te weten: De onderste kaart is jouw herkenningspunt, de kaart daarvoor is altijd de gekozen kaart. Stop niet direct bij jouw kaart want dan is het verdacht, ga even door alsof er niets aan de hand is.

3. De Ninja kaart

Je laat iemand een potlood vasthouden met twee handen. Jij bent een een parttime goochelaar en parttime Ninja, die in staat is een potlood met een normale speelkaart te halveren alsof het een zwaard is. Je slaat met de kaart op het potlood en ja hoor, het potlood breekt in twee!

De truc: Je breekt het potlood niet met de kaart maar met jouw vinger. Je zwaait eerst enkele keren met de kaart, bij de echte slag strek je de wijsvinger uit en je geeft een mep. Je breekt dus het potlood met jouw vinger, niet met de kaart.

Goed om te weten: Een (lang en dun) potlood breken is eenvoudiger dan je denkt, laat de andere persoon wel het potlood stevig vasthouden. Je kunt de truc ook met een wortel doen, zeker als je aan het oefenen bent. In het filmpje wordt het potlood weer gemaakt. Dit kan een truc zijn met verwisseling, dat is moeilijker voor een beginner. Het is ook mogelijk dat het gebroken potlood als twee puzzelstukjes in elkaar blijft steken. Of het is een camera truc om de kijker om de tuin te leiden. Let op dat je niet jouw eigen vinger breekt, dat is ook spectaculair maar niet zo leuk voor jezelf!

Nu kun jij met een spel kaarten, een beetje behendigheid en een potlood drie wonderbaarlijke trucs uitvoeren tijdens een feestje!

Andere blog artikelen

  • goocheltruc

    Veel mensen stellen me de vraag hoe ik aan mijn trucs kom. Als goochelaar bouw je een groot repertoire op aan trucs die geschikt zijn…

  • Het ego van een goochelaar biedt niet altijd ruimte aan meerdere personen op het podium. Dat is jammer, want illusionisten die samenwerken komen vaak met…

  • Elke generatie goochelaars wordt geïnspireerd door de vorige generatie. We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om het publiek te vermaken. Er worden al…

door | sep 21, 2020 | goochelaar, Goochelen

1 Reactie

  1. Ik vond vooral de tweede truc heel leuk. Die ga ik gebruiken!!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *